Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ISKORISTIVOST STAROG CRNOG KRUHA U HRANIDBI BROILERA (CROSBI ID 685477)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Grubor, Mateja ; Janječić, Zlatko ; Ćurić, Duška, Mas, Nora ; Matin, Ana ; Jurušić, Vanja ; Voća, Neven ; Bilandžija, Nikola ; Krička, Tajana ISKORISTIVOST STAROG CRNOG KRUHA U HRANIDBI BROILERA // Book of abstracts of the 25th International Conference Krmiva 2018 / Modrić, Mario ; Matin, Ana (ur.). Zagreb: Krmiva, 2018. str. 13-13

Podaci o odgovornosti

Grubor, Mateja ; Janječić, Zlatko ; Ćurić, Duška, Mas, Nora ; Matin, Ana ; Jurušić, Vanja ; Voća, Neven ; Bilandžija, Nikola ; Krička, Tajana

hrvatski

ISKORISTIVOST STAROG CRNOG KRUHA U HRANIDBI BROILERA

Hranjenje je najvažniji aspekt uzgoja broilera, a troškovi hrane predstavljaju oko 70% ukupnih troškova uzgoja. Stoga se rast proizvodnje peradi temelji na velikoj potrošačkoj potražnji za proizvodima koji su jeftini, sigurni i zdravi. U takve proizvode ulazi i stari kruh, koji je bogat škrobom, jer je pšenično brašno glavni sastojak svih pekarskih proizvoda. Vraćanje starog kruha iz trgovine predstavlja problem prilikom sanacije. Nakon povratka s tržišta, stari neobrađeni kruh se danas koristi kao hrana za životinje u Republici Hrvatskoj. Međutim, EU je donijela niz regulativa i direktiva kojima se zabranjuje njezino korištenje bez prethodnog tretmana. Najčešče korišteni tretmani termičke dorade starog kruha su peletiranje i ekstrudiranje. Budući da je prilikom termičke dorade škrob u starom kruhu već termički dorađen vrlo je probavljiv, a time i visoke hranjive vrijednosti. Kao takav, stari kruh je idealan za hranidbu broilera. U peradi je često propisana gornja granica za korištenje starog kruha u hranidbi i ona iznosi 15 %. Cilj ovog rada bio je utvrditi mogućnost korištenja 5 i 10 % starog crnog peletiranog kruha u početnoj i završnoj smjesi hrane za tov pilića. Kao rezultat istraživanja, dobiven je novi proizvod starog kruha, koji je termički tretiran procesom peletiranja. Tako procesiran stari kruh može se upotrijebiti kao novi sastojak u proizvodnji hrane za životinje kao zamjena za skuplju kukuruznu komponentu. Istraživanje je pokazalo da dodavanje starog kruha na obje razine značajno poboljšava proizvodne pokazatelje brojlera. Nakon prikupljanja svih proizvodnih pokazatelja, najbolji rezultati primjećeni su kod broilera hranjenih s 10 % udjela starog crnog kruha te je dobiven povoljniji omjer omega 6 i omega 3 masnih kiselina.

stari kruh, peletiranje, hranidba, iskoristivost

nije evidentirano

engleski

OLD BROWN BREAD NUTRITIONAL USABILITY IN BROILER FEED

nije evidentirano

old bread, pelleting, feeding, usability

nije evidentirano

Podaci o prilogu

13-13.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of abstracts of the 25th International Conference Krmiva 2018

Modrić, Mario ; Matin, Ana

Zagreb: Krmiva

Podaci o skupu

25. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 25th international conference KRMIVA

predavanje

06.06.2018-08.06.2018

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)