Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

KEMIJSKE PROMJENE SASTAVA I BOJE SEZAMA U PROCESU KONDUKCIJSKOG SUŠENJA TOSTIRANJEM (CROSBI ID 685475)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Majdak, Tugomir ; Jurišić, Vanja ; Mavričić, Tea ; Grubor, Mateja KEMIJSKE PROMJENE SASTAVA I BOJE SEZAMA U PROCESU KONDUKCIJSKOG SUŠENJA TOSTIRANJEM // Book of abstracts of the 25th International Conference Krmiva 2018 / Modrić, Mario ; Matin, Ana (ur.). Zagreb: Krmiva, 2018. str. 11-11

Podaci o odgovornosti

Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Majdak, Tugomir ; Jurišić, Vanja ; Mavričić, Tea ; Grubor, Mateja

hrvatski

KEMIJSKE PROMJENE SASTAVA I BOJE SEZAMA U PROCESU KONDUKCIJSKOG SUŠENJA TOSTIRANJEM

Sezam (Sesamum indicum L.) kao visokovrijedna uljna kultura predstavlja jednu od najznačajnijih sirovina za proizvodnju jestivog ulja u svijetu. Sjemenka sezama ima gotovo najveći sadržaj ulja među uljaricama. Ovisno o kultivaru i uvjetima uzgoja sadrži 52-63% ulja. Kako bi se poboljšao kemijski sastav i omogućilo dugotrajno korištenje, sjemenke sazama se dorađuju termičkim postupkom, a najčešći je kondukcijsko sušenje tostiranjem. S obzirom da se tijekom kondukcijskog sušenja kemijski sastav sjemenki promijeni, cilj rada je utvrditi kemijske i nutritivne karakteristike sjemenki sezama, prije i nakon procesa kondukcijskog sušenja na kemijsku strukturu sjemenki sezama, s obzirom na temperaturu i vrijeme termičke dorade sušenjem. U radu je korišten kultivar bijelog i kultivar crnog sezama kod kojih je određen kemijski sastav sjemenki sezama. Kultivari bijelog i crnog sezama u mnogočemu se kvalitativno i kvantitativno razlikuju, kako morfološki, tako i po kemijskoj strukturi sjemenki. Od kemijskih karakteristika određena je količina vlage, pepela, škroba te masti. Sjemenke oba kultivara osušena su procesom kondukcijskog sušenja na četiri temperature kroz 120 minuta i to na 80, 100, 120 i 140°C. Nakon termičke dorade sjemenki sezama uočeno je da se sadržaj škroba povećao, što je pozitivna karakteristika. Također, termička dorada sjemenki sezama rezultirala je padom vrijednosti udjela vlage i pepela, što je i očekivano.

Sesamum indicum, sezam, kultivar, sušenje, temperatura

nije evidentirano

engleski

SESAME CHEMICAL COMPOSITION AND COLOR CHANGES DURING THE CONDUCTIVE DRYING PROCESS BY ROASTING

nije evidentirano

Sesamum indicum, sesame seeds, cultivar, drying, temperature

nije evidentirano

Podaci o prilogu

11-11.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Modrić, Mario ; Matin, Ana

Zagreb: Krmiva

Podaci o skupu

25. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 25th international conference KRMIVA

predavanje

06.06.2018-08.06.2018

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)