KEMIJSKE PROMJENE SASTAVA I BOJE SEZAMA U PROCESU KONDUKCIJSKOG SUŠENJA TOSTIRANJEM (CROSBI ID 685475)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Majdak, Tugomir ; Jurišić, Vanja ; Mavričić, Tea ; Grubor, Mateja
hrvatski
KEMIJSKE PROMJENE SASTAVA I BOJE SEZAMA U PROCESU KONDUKCIJSKOG SUŠENJA TOSTIRANJEM
Sezam (Sesamum indicum L.) kao visokovrijedna uljna kultura predstavlja jednu od najznačajnijih sirovina za proizvodnju jestivog ulja u svijetu. Sjemenka sezama ima gotovo najveći sadržaj ulja među uljaricama. Ovisno o kultivaru i uvjetima uzgoja sadrži 52-63% ulja. Kako bi se poboljšao kemijski sastav i omogućilo dugotrajno korištenje, sjemenke sazama se dorađuju termičkim postupkom, a najčešći je kondukcijsko sušenje tostiranjem. S obzirom da se tijekom kondukcijskog sušenja kemijski sastav sjemenki promijeni, cilj rada je utvrditi kemijske i nutritivne karakteristike sjemenki sezama, prije i nakon procesa kondukcijskog sušenja na kemijsku strukturu sjemenki sezama, s obzirom na temperaturu i vrijeme termičke dorade sušenjem. U radu je korišten kultivar bijelog i kultivar crnog sezama kod kojih je određen kemijski sastav sjemenki sezama. Kultivari bijelog i crnog sezama u mnogočemu se kvalitativno i kvantitativno razlikuju, kako morfološki, tako i po kemijskoj strukturi sjemenki. Od kemijskih karakteristika određena je količina vlage, pepela, škroba te masti. Sjemenke oba kultivara osušena su procesom kondukcijskog sušenja na četiri temperature kroz 120 minuta i to na 80, 100, 120 i 140°C. Nakon termičke dorade sjemenki sezama uočeno je da se sadržaj škroba povećao, što je pozitivna karakteristika. Također, termička dorada sjemenki sezama rezultirala je padom vrijednosti udjela vlage i pepela, što je i očekivano.
Sesamum indicum, sezam, kultivar, sušenje, temperatura
nije evidentirano
engleski
SESAME CHEMICAL COMPOSITION AND COLOR CHANGES DURING THE CONDUCTIVE DRYING PROCESS BY ROASTING
nije evidentirano
Sesamum indicum, sesame seeds, cultivar, drying, temperature
nije evidentirano
Podaci o prilogu
11-11.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Modrić, Mario ; Matin, Ana
Zagreb: Krmiva
Podaci o skupu
25. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 25th international conference KRMIVA
predavanje
06.06.2018-08.06.2018
Opatija, Hrvatska