Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

BRZINA OTPUŠTANJA VODE PRILIKOM SUŠENJA I FIZIKALNA SVOJSTVA ZRNA SOJE (CROSBI ID 685472)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Grubor, Mateja ; Krička, Tajana ; Matin, Ana BRZINA OTPUŠTANJA VODE PRILIKOM SUŠENJA I FIZIKALNA SVOJSTVA ZRNA SOJE // Book of abstracts of the the 25th International Conference Krmiva 2019 / Modrić, Mario ; Matin, Ana (ur.). Zagreb: Krmiva, 2019. str. 63-63

Podaci o odgovornosti

Grubor, Mateja ; Krička, Tajana ; Matin, Ana

hrvatski

BRZINA OTPUŠTANJA VODE PRILIKOM SUŠENJA I FIZIKALNA SVOJSTVA ZRNA SOJE

Zrno soje žanje se s povišenim sadržajem vlage te ga je za skladištenje potrebno doraditi, odn. osušiti do ravnotežne vlažnosti. Radi očuvanja kvalitete zrna soje potrebno je osim sušenja provoditi i druge dodatne operacije (npr. predčišćenje), kako bi sirovina bila ispravno skladištena. Prilikom skladištenja treba paziti na jednoliku ravnotežnu vlažnost skladištenog zrna te na količinu primjesa koje utječu na promjene uskladištenog zrna. Temeljem navedenog, cilj rada je utvrditi postoji li razlika u brzini otpuštanja vode dviju istraživanih sorti soje te utvrditi sadržaj primjesa, kao i hektolitarsku i apsolutnu masu. Nadalje, pratit će se utjecaj vlage i sadržaj primjesa na navedena fizikalna svojstva. Prilikom konvekcijskog sušenja dviju sorti zrna soje u debelom sloju (2, 6 cm) pri temperaturi zraka od 90 °C i brzini zraka od 2, 5 ms-1, približnih početnih vlažnosti zrna dobivene su jednadžbe sušenja koje su kod obje sorte vrlo slične, te su nagibi krivulja gotovo identični, što znači da se obje sorte tijekom sušenja ponašaju slično, tj. da imaju približno istu promjenu vlage u jedinici vremena. Istraživanjem je utvrđeno kako se hektolitarska masa zrna soje koje sadrži primjese smanjuje u odnosu na čisto zrno, a povećava se smanjenjem vlažnosti zrna, dok se apsolutna masa smanjuje sa smanjenjem vlažnosti zrna.

soja, sušenje, primjese, hektolitarska masa, apsolutna masa

nije evidentirano

engleski

WATER RELEASE SPEED DURING DRYING AND PHYSICAL PROPERTIES OF SOYA SEED

nije evidentirano

soybean, drying, impurities, hectoliter weight, absolute weight

nije evidentirano

Podaci o prilogu

63-63.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of abstracts of the the 25th International Conference Krmiva 2019

Modrić, Mario ; Matin, Ana

Zagreb: Krmiva

Podaci o skupu

26. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 26th international conference KRMIVA

predavanje

05.06.2019-07.06.2019

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)