BRZINA OTPUŠTANJA VODE PRILIKOM SUŠENJA I FIZIKALNA SVOJSTVA ZRNA SOJE (CROSBI ID 685472)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Grubor, Mateja ; Krička, Tajana ; Matin, Ana
hrvatski
BRZINA OTPUŠTANJA VODE PRILIKOM SUŠENJA I FIZIKALNA SVOJSTVA ZRNA SOJE
Zrno soje žanje se s povišenim sadržajem vlage te ga je za skladištenje potrebno doraditi, odn. osušiti do ravnotežne vlažnosti. Radi očuvanja kvalitete zrna soje potrebno je osim sušenja provoditi i druge dodatne operacije (npr. predčišćenje), kako bi sirovina bila ispravno skladištena. Prilikom skladištenja treba paziti na jednoliku ravnotežnu vlažnost skladištenog zrna te na količinu primjesa koje utječu na promjene uskladištenog zrna. Temeljem navedenog, cilj rada je utvrditi postoji li razlika u brzini otpuštanja vode dviju istraživanih sorti soje te utvrditi sadržaj primjesa, kao i hektolitarsku i apsolutnu masu. Nadalje, pratit će se utjecaj vlage i sadržaj primjesa na navedena fizikalna svojstva. Prilikom konvekcijskog sušenja dviju sorti zrna soje u debelom sloju (2, 6 cm) pri temperaturi zraka od 90 °C i brzini zraka od 2, 5 ms-1, približnih početnih vlažnosti zrna dobivene su jednadžbe sušenja koje su kod obje sorte vrlo slične, te su nagibi krivulja gotovo identični, što znači da se obje sorte tijekom sušenja ponašaju slično, tj. da imaju približno istu promjenu vlage u jedinici vremena. Istraživanjem je utvrđeno kako se hektolitarska masa zrna soje koje sadrži primjese smanjuje u odnosu na čisto zrno, a povećava se smanjenjem vlažnosti zrna, dok se apsolutna masa smanjuje sa smanjenjem vlažnosti zrna.
soja, sušenje, primjese, hektolitarska masa, apsolutna masa
nije evidentirano
engleski
WATER RELEASE SPEED DURING DRYING AND PHYSICAL PROPERTIES OF SOYA SEED
nije evidentirano
soybean, drying, impurities, hectoliter weight, absolute weight
nije evidentirano
Podaci o prilogu
63-63.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Book of abstracts of the the 25th International Conference Krmiva 2019
Modrić, Mario ; Matin, Ana
Zagreb: Krmiva
Podaci o skupu
26. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 26th international conference KRMIVA
predavanje
05.06.2019-07.06.2019
Opatija, Hrvatska