Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj biološke obrade pljevice ječma pomoću Trametes versicolor na ekstrakciju fenolnih kiselina (CROSBI ID 431451)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lukačić, Teo Utjecaj biološke obrade pljevice ječma pomoću Trametes versicolor na ekstrakciju fenolnih kiselina / Bucić-Kojić, Ana (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2019

Podaci o odgovornosti

Lukačić, Teo

Bucić-Kojić, Ana

hrvatski

Utjecaj biološke obrade pljevice ječma pomoću Trametes versicolor na ekstrakciju fenolnih kiselina

Cilj rada bio je odrediti utjecaj biološke obrade pljevice ječma na ekstraktibilnost fenolnih kiselina u odnosu na biološki neobrađene uzorke. Biološka obrada provedena je pomoću gljive bijelog truljenja Trametes versicolor u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima tijekom 10 dana u dodatak i bez dodatka ljuske jajeta kao induktora sinteze enzima. Trametes versicolor je gljiva iz skupine basidomycota koja proizvodi smjesu lignolitičkih enzima koji imaju sposobnost razgradnje lignina i aromatskih spojeva u spojeve niže molekularne mase. U ovom radu praćena je promjena masenog udjela 10 fenolnih kiselina (3, 4-dihidroksibenzojeva kiselina, p- hidroksibenzojeva kiselina, 4 hidroksifeniloctena kiselina, vanilinska kiselina, kafeinska kiselina, siringinska kiselina, p kumarinska kiselina, ferulinska kiselina, elaginska kiselina i o-kumarna kiselina) ovisno o trajanju fermetacije, te antioksidativna aktivnost ekstrakata pljevice ječma. Antioksidativna aktivnost određena je spektrofotometrijski DPPH metodom, a profil i koncentracija fenolnih kiselina u ekstraktima pljevice ječma određeni su UHPLC metodom. Biološka obrada pljevice ječma pozitivno je utjecala na povećanje ekstraktibilnosti fenolnih kiselina iz pljevice ječma. Dokazano je da je veći prinos fenolnih kiselina kao i antiokisdacijska aktivnost postignuta u ekstraktima dobivenim biološkom obradom bez dodatka induktora. Od 10 fenolnih kiselina najbolja ekstraktibilnost je postignuta kod siringinske kiseline s ostvarenim najvećim prinosom nakon 1. dana fermentacije (0, 083 mg/gs.t.). Najbolju antioksidacijsku aktivnost pokazali su ekstrakti koji nisu bili biološki obrađeni koja je iznosila 0, 005g inhib. DPPH/gs.t. te je utvrđena slaba pozitivna korelacija između masenog udjela ukupnih fenolnih kiselina i antioksidacijske aktivnosti (R = 0, 17 za pokus bez dodatka induktora i R = 0, 35 za pokus s dodatkom induktora).

pljevica ječma ; fermentacija na čvrstim nosačima ; Trametes versicolor ; fenolne kiseline

nije evidentirano

engleski

Influence of the Biological Treatment of Barley Husk with Trametes versicolor on the Extraction of Phenolic Acids

nije evidentirano

barley husk ; solid-state fermentation ; Trametes versicolor ; phenolic acids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

24.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice