Utjecaj procesnih uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa grožđa (CROSBI ID 431448)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bogadi, Dora
Bucić-Kojić, Ana
hrvatski
Utjecaj procesnih uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa grožđa
Cilj ovog istraživanja bio je ispitivanje utjecaja različitih procesnih parametara poput temperature (40°C, 60°C, 80°C), koncentracije otapala (50%, 70%, 90%), broja okretaja tresilice (100 rpm, 150 rpm, 200 rpm) i vremena (5-90 min) ekstrakcije na prinos kruto-tekuće ekstrakcije tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon. Tijekom kruto-tekuće ekstrakcije prijenos tvari odvija se mehanizmom difuzije. Trop grožđa predstavlja otpad koji zaostaje prilikom prerade grožđa, odnosno otpad koji ostaje nakon proizvodnje vina te se najčešće taj otpad koristi kao gnojivo u vinogradima, odlaže u deponije ili spaljuje. No, to nije ekološki i ekonomski prihvatljivo jer trop grožđa predstavlja visokovrijednu sirovinu koja je izvor biološki aktivnih spojeva poput fenolnih spojeva koji imaju široku primjenu u drugim industrijama i kojima se pripisuju pozitivni učinci na ljudsko zdravlje. Iz tog razloga nužno je maksimalno iskorištenje tropa grožđa kako bi se izdvojili visokovrijedni spojevi. Kruto-tekuća ekstrakcija je najčešće korištena metoda za izolaciju bioaktivnih spojeva iz biljnog materijala te je bitno optimizirati procesne parametre za ostvarenje maksimalnog prinosa ekstrakta uz očuvanje bioaktivnih komponenti. U ovom radu određeni je najbolji prinos ekstrakcije ostvaren kod ekstrakcije pomoću 50 % tnog etanola pri temperaturi 80 °C i broju okretaja od 200 rpm u trajanju 90 minuta.
prinos ekstrakcije ; kruto-tekuća ekstrakcija ; trop grožđa
nije evidentirano
engleski
Influence of solid-liquid extraction conditions on extraction yield of grape pomace
nije evidentirano
extraction yield ; solid-liquid extraction ; grape pomace
nije evidentirano
Podaci o izdanju
18
27.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek