Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj procesnih uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa grožđa (CROSBI ID 431448)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Bogadi, Dora Utjecaj procesnih uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa grožđa / Bucić-Kojić, Ana (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2019

Podaci o odgovornosti

Bogadi, Dora

Bucić-Kojić, Ana

hrvatski

Utjecaj procesnih uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa grožđa

Cilj ovog istraživanja bio je ispitivanje utjecaja različitih procesnih parametara poput temperature (40°C, 60°C, 80°C), koncentracije otapala (50%, 70%, 90%), broja okretaja tresilice (100 rpm, 150 rpm, 200 rpm) i vremena (5-90 min) ekstrakcije na prinos kruto-tekuće ekstrakcije tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon. Tijekom kruto-tekuće ekstrakcije prijenos tvari odvija se mehanizmom difuzije. Trop grožđa predstavlja otpad koji zaostaje prilikom prerade grožđa, odnosno otpad koji ostaje nakon proizvodnje vina te se najčešće taj otpad koristi kao gnojivo u vinogradima, odlaže u deponije ili spaljuje. No, to nije ekološki i ekonomski prihvatljivo jer trop grožđa predstavlja visokovrijednu sirovinu koja je izvor biološki aktivnih spojeva poput fenolnih spojeva koji imaju široku primjenu u drugim industrijama i kojima se pripisuju pozitivni učinci na ljudsko zdravlje. Iz tog razloga nužno je maksimalno iskorištenje tropa grožđa kako bi se izdvojili visokovrijedni spojevi. Kruto-tekuća ekstrakcija je najčešće korištena metoda za izolaciju bioaktivnih spojeva iz biljnog materijala te je bitno optimizirati procesne parametre za ostvarenje maksimalnog prinosa ekstrakta uz očuvanje bioaktivnih komponenti. U ovom radu određeni je najbolji prinos ekstrakcije ostvaren kod ekstrakcije pomoću 50 % tnog etanola pri temperaturi 80 °C i broju okretaja od 200 rpm u trajanju 90 minuta.

prinos ekstrakcije ; kruto-tekuća ekstrakcija ; trop grožđa

nije evidentirano

engleski

Influence of solid-liquid extraction conditions on extraction yield of grape pomace

nije evidentirano

extraction yield ; solid-liquid extraction ; grape pomace

nije evidentirano

Podaci o izdanju

18

27.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice