Utjecaj procesnih uvjeta ultrazvučne ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa grožđa (CROSBI ID 431447)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Šimunović, Sara
Bucić-Kojić, Ana
hrvatski
Utjecaj procesnih uvjeta ultrazvučne ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa grožđa
Trop grožđa je otpad koji ostaje nakon proizvodnje vina a po svome sastavu mogući je izvor mnogih visokovrijednih spojeva kao što su bioaktivni spojevi, vlakna, bioetanol, bioplin i dr. U današnje vrijeme trop grožđa se koristi kao izvor polifenolnih spojeva koji služe u poboljšanju arome i stabilnosti hrane, te imaju pozitivan učinak na ljudski organizam kao što su antioksidacijsko i antialergijsko djelovanje. Metoda izolacije polifenolnih komponenti značajno ovisi o primijenjenoj metodi ekstrakcije. Najčešće korištena metoda ekstrakcije je kruto- tekuća ekstrakcija uz primjenu različitih organskih otapala i njihove kombinacije s vodom. U slučaju ekstrakcije polimernih polifenolnih spojeva provodi se hidroliza pomoću kiselina ili enzima. Navedene metode često puta nisu ekonomski i energetski učinkovite te često imanju negativne učinke na okoliš. S tim ciljem sve se više razvijaju alternativne metode ekstrakcije u koje se ubraja, između ostalih, i metoda koja je korištena u ovom radu odnosno ultrazvučna ekstrakcija. Kruto tekuća ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom učinkovita je ekstrakcijska tehnika kojom se skraćuje vrijeme trajanja procesa, povećava prinos i kvaliteta ekstrakta.
trop grožđa ; prinos ekstrakcije ; ultrazvučna ekstrakcija
nije evidentirano
engleski
Influence of Ultrasound-assisted Extraction Conditions on Extraction Yield of Grape Pomace
nije evidentirano
grape pomace ; extraction yield ; ultrasound extraction
nije evidentirano
Podaci o izdanju
18
19.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek