Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj procesnih uvjeta ultrazvučne ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa grožđa (CROSBI ID 431447)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Šimunović, Sara Utjecaj procesnih uvjeta ultrazvučne ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa grožđa / Bucić-Kojić, Ana (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2019

Podaci o odgovornosti

Šimunović, Sara

Bucić-Kojić, Ana

hrvatski

Utjecaj procesnih uvjeta ultrazvučne ekstrakcije na prinos ekstrakcije tropa grožđa

Trop grožđa je otpad koji ostaje nakon proizvodnje vina a po svome sastavu mogući je izvor mnogih visokovrijednih spojeva kao što su bioaktivni spojevi, vlakna, bioetanol, bioplin i dr. U današnje vrijeme trop grožđa se koristi kao izvor polifenolnih spojeva koji služe u poboljšanju arome i stabilnosti hrane, te imaju pozitivan učinak na ljudski organizam kao što su antioksidacijsko i antialergijsko djelovanje. Metoda izolacije polifenolnih komponenti značajno ovisi o primijenjenoj metodi ekstrakcije. Najčešće korištena metoda ekstrakcije je kruto- tekuća ekstrakcija uz primjenu različitih organskih otapala i njihove kombinacije s vodom. U slučaju ekstrakcije polimernih polifenolnih spojeva provodi se hidroliza pomoću kiselina ili enzima. Navedene metode često puta nisu ekonomski i energetski učinkovite te često imanju negativne učinke na okoliš. S tim ciljem sve se više razvijaju alternativne metode ekstrakcije u koje se ubraja, između ostalih, i metoda koja je korištena u ovom radu odnosno ultrazvučna ekstrakcija. Kruto tekuća ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom učinkovita je ekstrakcijska tehnika kojom se skraćuje vrijeme trajanja procesa, povećava prinos i kvaliteta ekstrakta.

trop grožđa ; prinos ekstrakcije ; ultrazvučna ekstrakcija

nije evidentirano

engleski

Influence of Ultrasound-assisted Extraction Conditions on Extraction Yield of Grape Pomace

nije evidentirano

grape pomace ; extraction yield ; ultrasound extraction

nije evidentirano

Podaci o izdanju

18

19.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice