Skuta – nježni biser mliječnih proizvoda (CROSBI ID 785777)
Druge vrste radova | popularni rad
Podaci o odgovornosti
Tudor Kalit, Milna
hrvatski
Skuta – nježni biser mliječnih proizvoda
Sirutka je tekućina zeleno-žute boje koja zaostaje nakon odvajanja gruša tijekom proizvodnje sira. U sirutku prelazi oko polovice suhe tvari mlijeka od čega je najveći udio laktoze (mliječnog šećera), a sadrži i određenu količinu proteina, masti, vitamina B skupine te mineralnih tvari. Brojne su mogućnosti korištenja sirutke, a jedna od njih je u proizvodnji skute koja je u Dalmaciji poznata i pod nazivom škuta ili puina. Skuta je slatkasti sir, nježne konzistencije, bijele do blage bež boje sa suokusom na kuhane proteine sirutke zbog visoke temperature pri kojoj se sirutka obrađuje.Najveći nutritivni značaj skuti daju upravo proteini sirutke čija je biološka vrijednost značajna zbog visokog udjela esencijalnih aminokiselina u njihovom sastavu.
skuta, albuminski sir, nutritivna vrijednost, proteini sirutke
nije evidentirano
engleski
Skuta – nježni biser mliječnih proizvoda.
nije evidentirano
whey cheese, albumin cheese, nutritive value, whey proteins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Mljekarska revija Mlijeko i ja 2 (30)
2019.
nije evidentirano
objavljeno
1846-8268