Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Skuta – nježni biser mliječnih proizvoda (CROSBI ID 785777)

Druge vrste radova | popularni rad

Tudor Kalit, Milna Skuta – nježni biser mliječnih proizvoda // Mljekarska revija Mlijeko i ja 2 (30). 2019.

Podaci o odgovornosti

Tudor Kalit, Milna

hrvatski

Skuta – nježni biser mliječnih proizvoda

Sirutka je tekućina zeleno-žute boje koja zaostaje nakon odvajanja gruša tijekom proizvodnje sira. U sirutku prelazi oko polovice suhe tvari mlijeka od čega je najveći udio laktoze (mliječnog šećera), a sadrži i određenu količinu proteina, masti, vitamina B skupine te mineralnih tvari. Brojne su mogućnosti korištenja sirutke, a jedna od njih je u proizvodnji skute koja je u Dalmaciji poznata i pod nazivom škuta ili puina. Skuta je slatkasti sir, nježne konzistencije, bijele do blage bež boje sa suokusom na kuhane proteine sirutke zbog visoke temperature pri kojoj se sirutka obrađuje.Najveći nutritivni značaj skuti daju upravo proteini sirutke čija je biološka vrijednost značajna zbog visokog udjela esencijalnih aminokiselina u njihovom sastavu.

skuta, albuminski sir, nutritivna vrijednost, proteini sirutke

nije evidentirano

engleski

Skuta – nježni biser mliječnih proizvoda.

nije evidentirano

whey cheese, albumin cheese, nutritive value, whey proteins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Mljekarska revija Mlijeko i ja 2 (30)

2019.

nije evidentirano

objavljeno

1846-8268

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija