Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1037530

Utjecaj pape Ivana Pavla II. na hrvatsko društvo


Baloban, Stjepan
Utjecaj pape Ivana Pavla II. na hrvatsko društvo // Da život imaju. Zbornik u povodu 70. rođendana kardinala Josipa Bozanića metrepolita nadbiskupa zagrebačkoga i velikoga kancelara Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu / Cifrak, Mario ; Razum, Ružica ; Malović, Nenad ; Barišić, Anto (ur.).
Zagreb: Katolički bogoslovni fakultet i Kršćanska sadašnjost, 2019. str. 553-565


CROSBI ID: 1037530 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj pape Ivana Pavla II. na hrvatsko društvo
(The Impact of Pope John Paul II on Croatian Society)

Autori
Baloban, Stjepan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Da život imaju. Zbornik u povodu 70. rođendana kardinala Josipa Bozanića metrepolita nadbiskupa zagrebačkoga i velikoga kancelara Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Urednik/ci
Cifrak, Mario ; Razum, Ružica ; Malović, Nenad ; Barišić, Anto

Izdavač
Katolički bogoslovni fakultet i Kršćanska sadašnjost

Grad
Zagreb

Godina
2019

Raspon stranica
553-565

ISBN
978-953-6420-16-2

Ključne riječi
Ivan Pavao II., hrvatsko društvo, Crkva u Hrvata, zagrebački nadbiskupi, socijalni nauk Crkve, socijalni govor Crkve
(John Paul II, Croatian society, the Church among the Croats, Zagreb archbishops, Social teaching of the Church, social language of the Church)

Sažetak
Autor u radu pod naslovom „Utjecaj pape Ivana Pavla II. na hrvatsko društvo“ obrađuje tematiku na koji način je Hrvatima omiljeni Papa utjecao na hrvatsko društvo i to u vrijeme prijelaza iz komunističkog u demokratsko društvo kao i u vremenu nakon demokratskih promjena u Hrvatskoj. U prvoj točki Zašto je papa Ivan Pavao II. mogao imati utjecaj na hrvatsko društvo? autor ukazuje na bitne činjenice na temelju koji je poljski Papa mogao utjecati na hrvatsko društvo. S jedne strane, Ivan Pavao II. je dobro poznavao i komunističko društvo, ali i zapadno liberalno društvo. S druge strane, on je kao rimski biskup snažno utjecao na razvoj socijalnog nauka u Katoličkoj Crkvi koji pod njegovim vodstvom postaje „instrumentom crkvenoga djelovanja“ u odnosu na život kršćana i Crkve u društvu. Druga točka Crkva u Hrvata na prijelazu iz komunističkog u demokratsko društvo tematizira odnos Ivana Pavla II. i Crkve u Hrvata u doba komunizma u kojem je bitno važnu ulogu imao zagrebački nadbiskup i kasnije kardinal Franjo Kuharić. U radu se ukazuje na određena zbivanja u odnosima Vatikana i bivše države Jugoslavije kao i Crkve u Jugoslaviji koja su manje poznata u javnosti, a u prvi plan iznose ključnu ulogu zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića. Autor u radu zaključuje da su i papa Ivana Pavao II., ali i kardinal Franjo Kuharić, svaki na svoj način imali odgovarajući utjecaj na razvoj hrvatskoga društva. I jedan i drugi su se služili socijalnim govorom Crkve, koji je bio razumljiv ljudima kojima su se obraćali, a koji se temelji na socijalnom nauku Katoličke Crkve na čiji razvoj je na osobit način utjecao „socijalni papa“ Ivan Pavao II. Taj socijalni govor Crkve je sveti Ivan Pavao II. ostavio Crkvi u Hrvatskoj kao svojevrsnu baštinu koju je potrebno njegovati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Stjepan Baloban (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Baloban, Stjepan
Utjecaj pape Ivana Pavla II. na hrvatsko društvo // Da život imaju. Zbornik u povodu 70. rođendana kardinala Josipa Bozanića metrepolita nadbiskupa zagrebačkoga i velikoga kancelara Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu / Cifrak, Mario ; Razum, Ružica ; Malović, Nenad ; Barišić, Anto (ur.).
Zagreb: Katolički bogoslovni fakultet i Kršćanska sadašnjost, 2019. str. 553-565
Baloban, S. (2019) Utjecaj pape Ivana Pavla II. na hrvatsko društvo. U: Cifrak, M., Razum, R., Malović, N. & Barišić, A. (ur.) Da život imaju. Zbornik u povodu 70. rođendana kardinala Josipa Bozanića metrepolita nadbiskupa zagrebačkoga i velikoga kancelara Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zagreb, Katolički bogoslovni fakultet i Kršćanska sadašnjost, str. 553-565.
@inbook{inbook, author = {Baloban, S.}, year = {2019}, pages = {553-565}, keywords = {Ivan Pavao II., hrvatsko dru\v{s}tvo, Crkva u Hrvata, zagreba\v{c}ki nadbiskupi, socijalni nauk Crkve, socijalni govor Crkve}, isbn = {978-953-6420-16-2}, title = {Utjecaj pape Ivana Pavla II. na hrvatsko dru\v{s}tvo}, keyword = {Ivan Pavao II., hrvatsko dru\v{s}tvo, Crkva u Hrvata, zagreba\v{c}ki nadbiskupi, socijalni nauk Crkve, socijalni govor Crkve}, publisher = {Katoli\v{c}ki bogoslovni fakultet i Kr\v{s}\'{c}anska sada\v{s}njost}, publisherplace = {Zagreb} }
@inbook{inbook, author = {Baloban, S.}, year = {2019}, pages = {553-565}, keywords = {John Paul II, Croatian society, the Church among the Croats, Zagreb archbishops, Social teaching of the Church, social language of the Church}, isbn = {978-953-6420-16-2}, title = {The Impact of Pope John Paul II on Croatian Society}, keyword = {John Paul II, Croatian society, the Church among the Croats, Zagreb archbishops, Social teaching of the Church, social language of the Church}, publisher = {Katoli\v{c}ki bogoslovni fakultet i Kr\v{s}\'{c}anska sada\v{s}njost}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font