Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1037328

Prehrambene navike i unos soli kod djece školske dobi u Hrvatskoj


Miškulin, Maja; Periš, Danijela; Pavlović, Nika; Miškulin, Ivan; Bilić-Kirin, Vesna; Dumić, Albina; Dumančić, Gabrijela
Prehrambene navike i unos soli kod djece školske dobi u Hrvatskoj // 4. hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem. Knjiga sažetaka. / Tešić, V. ; Jurčev Savičević, A. (ur.).
Zagreb: Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko epidemiološko društvo, 2019. str. 101-101 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Prehrambene navike i unos soli kod djece školske dobi u Hrvatskoj
(Dietary habits and salt intake in school-age children in Croatia)

Autori
Miškulin, Maja ; Periš, Danijela ; Pavlović, Nika ; Miškulin, Ivan ; Bilić-Kirin, Vesna ; Dumić, Albina ; Dumančić, Gabrijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
4. hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem. Knjiga sažetaka. / Tešić, V. ; Jurčev Savičević, A. - Zagreb : Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko epidemiološko društvo, 2019, 101-101

ISBN
978-953-7959-80-7

Skup
4. hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.-18.05.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
prehrambene navike ; sol ; djeca školske dobi ; Hrvatska
(dietary habits ; salt ; school age children ; Croatia)

Sažetak
Cilj: Cilj ovog istraživanja bio je ispitati prehrambene navike te ocijeniti unos soli kroz dnevno konzumirane namirnice u međuobroku kod djece školske dobi s područja grada Osijeka u istočnoj Hrvatskoj. Materijali i metode: Ovo presječno populacijsko istraživanje provedeno je među djecom osnovnoškolske dobi s područja grada Osijeka. Posebno osmišljenim upitnikom kojeg su ispitanici samostalno popunjavali prikupljeni su podatci o dobi i spolu djeteta te njegovim prehrambenim navikama kao što su svakodnevno konzumiranje doručka, broj obroka tijekom dana, vrsta namirnica koju dijete jede svaki dan kao međuobrok te učestalost konzumacije barem jednog kuhanog obroka kod kuće dnevno. Stopa odaziva iznosila je 90.0% (1077/1200). U Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije utvrđena je količina soli u ukupno 42 pekarska proizvoda tržišno dostupna u pekarnicama smještenim oko osnovnih škola čiji su učenici bili uključeni u ovo istraživanje. Metoda za utvrđivanje količine soli bila je titrimetrijska metoda određivanja kloridnih iona pomoću srebro nitrata, nakon čega je izračunata odgovarajuća količina kuhinjske soli u svakom uzorku pekarskog proizvoda. Rezultati i zaključak: U istraživanje je bilo uključeno 1077 učenika, prosječne dobi 8, 6±1, 2 godina ( raspon 6-11 godina), 48, 9% dječaka i 51, 1% djevojčica. Istraživanje je ukazalo na postojanje nekoliko nezdravih prehrambenih navika u ispitivanoj populaciji, kao što je preskakanje doručka (32, 0% djece), konzumiranje manje od pet obroka dnevno (67, 3% djece), svakodnevno konzumiranje nekog pekarskog proizvoda ili slastica kao međuobroka (51, 6% djece) te izostanak konzumacije barem jednog kuhanog obroka kod kuće dnevno (46, 7% djece). Prosječni udio soli u svih 42 pekarska proizvoda iznosio je 2, 4±0, 9%. To znači da, ako dijete pojede samo jedan slani perec dnevno (čija prosječna masa iznosi oko 70 grama), on ili ona će u organizam unijeti oko 2 grama soli, što predstavlja oko polovicu preporučenog dnevnog unosa soli u toj dobnoj skupini. Provedeno istraživanje ukazalo je na činjenicu kako prekomjerni unos soli prehranom u populaciji djece školske dobi u Hrvatskoj predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem. Istraživanje je dodatno naglasilo ulogu dnevne konzumacije pekarskih proizvoda kao međuobroka u ukupnom dnevnom unosu soli u ispitivanoj populaciji. Kako bi se poboljšale prehrambene navike djece školske dobi potrebne su ciljane javnozdravstvene intervencije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Osijek

Citiraj ovu publikaciju

Miškulin, Maja; Periš, Danijela; Pavlović, Nika; Miškulin, Ivan; Bilić-Kirin, Vesna; Dumić, Albina; Dumančić, Gabrijela
Prehrambene navike i unos soli kod djece školske dobi u Hrvatskoj // 4. hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem. Knjiga sažetaka. / Tešić, V. ; Jurčev Savičević, A. (ur.).
Zagreb: Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko epidemiološko društvo, 2019. str. 101-101 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Miškulin, M., Periš, D., Pavlović, N., Miškulin, I., Bilić-Kirin, V., Dumić, A. & Dumančić, G. (2019) Prehrambene navike i unos soli kod djece školske dobi u Hrvatskoj. U: Tešić, V. & Jurčev Savičević, A. (ur.)4. hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem. Knjiga sažetaka..
@article{article, year = {2019}, pages = {101-101}, keywords = {dietary habits, salt, school age children, Croatia}, isbn = {978-953-7959-80-7}, title = {Dietary habits and salt intake in school-age children in Croatia}, keyword = {dietary habits, salt, school age children, Croatia}, publisher = {Hrvatski lije\v{c}ni\v{c}ki zbor, Hrvatsko epidemiolo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }