Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prehrambene navike i unos soli kod djece školske dobi u Hrvatskoj (CROSBI ID 685119)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Miškulin, Maja ; Periš, Danijela ; Pavlović, Nika ; Miškulin, Ivan ; Bilić-Kirin, Vesna ; Dumić, Albina ; Dumančić, Gabrijela Prehrambene navike i unos soli kod djece školske dobi u Hrvatskoj // 4. hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem. Knjiga sažetaka. / Tešić, V. ; Jurčev Savičević, A. (ur.). Zagreb: Hrvatski liječnički zbor ; Hrvatsko epidemiološko društvo, 2019. str. 101-101

Podaci o odgovornosti

Miškulin, Maja ; Periš, Danijela ; Pavlović, Nika ; Miškulin, Ivan ; Bilić-Kirin, Vesna ; Dumić, Albina ; Dumančić, Gabrijela

hrvatski

Prehrambene navike i unos soli kod djece školske dobi u Hrvatskoj

Cilj: Cilj ovog istraživanja bio je ispitati prehrambene navike te ocijeniti unos soli kroz dnevno konzumirane namirnice u međuobroku kod djece školske dobi s područja grada Osijeka u istočnoj Hrvatskoj. Materijali i metode: Ovo presječno populacijsko istraživanje provedeno je među djecom osnovnoškolske dobi s područja grada Osijeka. Posebno osmišljenim upitnikom kojeg su ispitanici samostalno popunjavali prikupljeni su podatci o dobi i spolu djeteta te njegovim prehrambenim navikama kao što su svakodnevno konzumiranje doručka, broj obroka tijekom dana, vrsta namirnica koju dijete jede svaki dan kao međuobrok te učestalost konzumacije barem jednog kuhanog obroka kod kuće dnevno. Stopa odaziva iznosila je 90.0% (1077/1200). U Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije utvrđena je količina soli u ukupno 42 pekarska proizvoda tržišno dostupna u pekarnicama smještenim oko osnovnih škola čiji su učenici bili uključeni u ovo istraživanje. Metoda za utvrđivanje količine soli bila je titrimetrijska metoda određivanja kloridnih iona pomoću srebro nitrata, nakon čega je izračunata odgovarajuća količina kuhinjske soli u svakom uzorku pekarskog proizvoda. Rezultati i zaključak: U istraživanje je bilo uključeno 1077 učenika, prosječne dobi 8, 6±1, 2 godina ( raspon 6-11 godina), 48, 9% dječaka i 51, 1% djevojčica. Istraživanje je ukazalo na postojanje nekoliko nezdravih prehrambenih navika u ispitivanoj populaciji, kao što je preskakanje doručka (32, 0% djece), konzumiranje manje od pet obroka dnevno (67, 3% djece), svakodnevno konzumiranje nekog pekarskog proizvoda ili slastica kao međuobroka (51, 6% djece) te izostanak konzumacije barem jednog kuhanog obroka kod kuće dnevno (46, 7% djece). Prosječni udio soli u svih 42 pekarska proizvoda iznosio je 2, 4±0, 9%. To znači da, ako dijete pojede samo jedan slani perec dnevno (čija prosječna masa iznosi oko 70 grama), on ili ona će u organizam unijeti oko 2 grama soli, što predstavlja oko polovicu preporučenog dnevnog unosa soli u toj dobnoj skupini. Provedeno istraživanje ukazalo je na činjenicu kako prekomjerni unos soli prehranom u populaciji djece školske dobi u Hrvatskoj predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem. Istraživanje je dodatno naglasilo ulogu dnevne konzumacije pekarskih proizvoda kao međuobroka u ukupnom dnevnom unosu soli u ispitivanoj populaciji. Kako bi se poboljšale prehrambene navike djece školske dobi potrebne su ciljane javnozdravstvene intervencije.

prehrambene navike ; sol ; djeca školske dobi ; Hrvatska

nije evidentirano

engleski

Dietary habits and salt intake in school-age children in Croatia

nije evidentirano

dietary habits ; salt ; school age children ; Croatia

nije evidentirano

Podaci o prilogu

101-101.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Tešić, V. ; Jurčev Savičević, A.

Zagreb: Hrvatski liječnički zbor ; Hrvatsko epidemiološko društvo

978-953-7959-80-7

Podaci o skupu

4. hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem

poster

16.05.2019-18.05.2019

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita