ANTIMIKROBNI UČINAK EKSTRAKTA ZELENOG ČAJA NA PATOGENE UZROČNIKE KVARENJA HRANE (CROSBI ID 431393)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bumbak, Josipa
Skroza, Danijela
Šimat, Vida
hrvatski
ANTIMIKROBNI UČINAK EKSTRAKTA ZELENOG ČAJA NA PATOGENE UZROČNIKE KVARENJA HRANE
Povećan broja oboljenja uzrokovanih patogenim mikroorganizmima koji se nalaze u hrani dovodi do sve veće zabrinutosti potrošača oko sigurnosti hrane. Također, konzumacija hrane pripravljene korištenjem sintetskih aditiva postaje sve upitnija. Stoga, brojne studije nastoje pronaći nove i prirodne aditive, kao što su biljni ekstrakti, koji bi osigurali ispravnu i sigurnu hranu. Upravo je kemijski sastav biljke zaslužan za njen antimikrobni ili antioksidacijski učinak. Kemijski sastav bilja je kompleksan i ima široki spektar djelovanja. Jedni od glavnih kemijskih komponenti zaslužnih za antimikrobno i antioksidacijsko djelovanje su fenolni spojevi. U ovom radu ispitana je antimikrobna aktivnost ekstrakta zelenog čaja na odabrane patogene mikroorganizme kvarenja hrane. Analiza je provedena na pet odabranih vrsta patogenih mikroorganizama: Staphylococcus aureus, Enterococcus faecelis, Listeria monocytogenese, Salmonella enterica i Escherichia coli, korištenjem metode određivanja minimalne inhibitorne koncentracije (MIC) i metodom difuzije u jažicama. Rezultati ispitivanja pokazuju dobru antimikrobnu aktivnost ekstrakta zelenog čaja prema svim testiranim patogenim bakterijama.
zeleni čaj, antimikrobni učinak, patogeni mikroorganizmi
nije evidentirano
engleski
ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF GREEN TEA EXTRACT AGAINST FOOD BORNE PATHOGENS
nije evidentirano
green tea, antimicrobial effect, pathogenic microorganisms
nije evidentirano
Podaci o izdanju
19
30.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split