Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ PRSTENOVANJA I ZAREZIVANJA LUCNJEVA NA ODABRANE PRIMARNE I SEKUNDARNE METABOLITE U GROŽĐU SORTE 'TERAN' (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 685066)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad

Martina Persic ; Maja Mikulic-Petkovsek ; Ranko Relic ; Denis Rusjan UTJECAJ PRSTENOVANJA I ZAREZIVANJA LUCNJEVA NA ODABRANE PRIMARNE I SEKUNDARNE METABOLITE U GROŽĐU SORTE 'TERAN' (Vitis vinifera L.) // Zbornik radova - 130 godina organiziranog vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini. 2018. str. 96-104

Podaci o odgovornosti

Martina Persic ; Maja Mikulic-Petkovsek ; Ranko Relic ; Denis Rusjan

hrvatski

UTJECAJ PRSTENOVANJA I ZAREZIVANJA LUCNJEVA NA ODABRANE PRIMARNE I SEKUNDARNE METABOLITE U GROŽĐU SORTE 'TERAN' (Vitis vinifera L.)

'Teran', u Sloveniji poznat kao 'Refošk' i u Italiji kao 'Terrano' je crna sorta vinove loze koja se uzgaja na području Hrvatske, Slovenije i Italije. Najveći problem pri dozrijevanju grožđa ove sorte stvaraju prekomjerno topla ili kišna ljeta. U takvim vremenskim uvjetima dolazi do smanjene sinteze primarnih i sekundarnih metabolita u bobicama, što direktno utječe na kvalitetu grožđa, a posljedično i vina. Proantocijanidini i antocijani su sekundarni metaboliti iz skupine fenola, koji iz kožice grožđa, prilikom maceracije, prelaze u vino. Cilj našeg istraživanja bio je utvrditi utjecaj prstenovanja i zarezivanja rozgve na sadržaj šećera i kiselina, pH i masu bobica, te na sadržaj proantocijanidina i antocijana. Naši rezultati pokazuju da tretmani prstenovanje i zarezivanje lucnjeva ne utječu značajno na masu bobica i sadržaj kiselina u bobici. Značajno veći sadržaj šećera u bobici izmjerili smo kod tretmana prstenovanje (20, 4 ± 1, 4 °Bx), a oba tretmana značajno su utjecala na povećanje sadržaja proantocijanidina (225-300%) i antocijana (180-193%) u kožici bobice u odnosu na kontrolu.

Proantocijanidini ; kondenzirani tanini ; antocijani ; šećer ; kiseline

nije evidentirano

engleski

THE IMPACT OF CANE GIRDLING AND FLOEM CUT ON THE PRIMARY AND SECONDARY METABOLITES IN GRAPES OF 'TERAN' (Vitis vinifera L.) VARIETY

nije evidentirano

Proanthocyanidins ; condensed tannins ; anthocyanins ; sugar ; acid

nije evidentirano

Podaci o prilogu

96-104.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova - 130 godina organiziranog vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini

978-9958-16-090-5

Podaci o skupu

130 godina organiziranog vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini

ostalo

21.09.2018-22.09.2018

Mostar, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice