Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Znanje o prehrani i prehrambene navike oboljelih od visokog krvnog tlaka s područja istočne Hrvatske (CROSBI ID 271766)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Miškulin, Ivan ; Pavlović, Antonija ; Matić Ličanin, Matea ; Steiner, Robert ; Pavlović, Nika ; Miškulin, Maja Znanje o prehrani i prehrambene navike oboljelih od visokog krvnog tlaka s područja istočne Hrvatske // Hrana u zdravlju i bolesti, 8 (2019), 97-104

Podaci o odgovornosti

Miškulin, Ivan ; Pavlović, Antonija ; Matić Ličanin, Matea ; Steiner, Robert ; Pavlović, Nika ; Miškulin, Maja

hrvatski

Znanje o prehrani i prehrambene navike oboljelih od visokog krvnog tlaka s područja istočne Hrvatske

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, hipertenzija je vodeći uzrok smrtnosti u svijetu i odgovorna je za oko 40% smrti od kardiovaskularnih bolesti, kronične bolesti bubrega i šećerne bolesti tipa 2. Neuravnotežena prehrana jedan je od najvažnijih čimbenika rizika za razvoj hipertenzije, a znanje o prehrani jedan je od ključnih čimbenika koji utječu na prehrambene navike pojedinaca. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati znanje o prehrani i prehrambene navike oboljelih od visokog krvnog tlaka iz istočne Hrvatske te procijeniti međusobnu povezanost tih varijabli. Ovo presječno istraživanje provedeno je tijekom svibnja i lipnja 2019. godine na 400 odraslih osoba s hipertenzijom iz Požeško-slavonske županije. Posebno dizajnirani anonimni upitnik poslužio je kao instrument za ispitivanje. Medijan dobi svih ispitanika iznosio je 64, 0 godine s interkvartilnim rasponom od 55, 0 do 71, 5 godina. Među ispitanicima bilo je 45, 8% muškaraca i 54, 2% žena. Istraživanje je otkrilo kako 46, 0% ispitanika preskoči barem jedan obrok dnevno, najčešće doručak (65, 2%). Istraživanje je dalje pokazalo kako 51, 7% ispitanika ponekad dosoljava svoj obrok, dok je 6, 5% njih to činilo često, čak i bez prethodnog kušanja. Oni ispitanici koji preskaču obroke češće konzumiraju mesne prerađevine (P<0, 001), crveno meso (P=0, 001) i bijeli kruh svaki dan (P=0, 001) i rjeđe svakodnevno konzumiraju voće (P=0, 048) te povrće (P<0, 001). Vezano uz znanje o prehrani, 76, 8% ispitanika nije znalo preporučeni dnevni unos soli, 60, 0% njih nije znalo da mlijeko s malo masti sadrži istu količinu kalcija kao i punomasno mlijeko, a 48, 5% njih nije znalo da je špinat jednako dobar izvor željeza kao i crveno meso. Bolesnici s boljim ukupnim znanjem o prehrani rjeđe preskaču obroke (P<0, 001) i rjeđe dosoljavaju svoju hranu (P=0, 020). Temeljem rezultata provedenog istraživanja može se zaključiti kako znanje o prehrani značajno utječe na prehrambene navike oboljelih od visokog krvnog tlaka. Sukladno tome ove bolesnike potrebno je dodatno educirati o prehrani.

arterijska hipertenzija ; znanje o prehrani ; prehrambene navike ; Hrvatska ; prevencija

nije evidentirano

engleski

Nutrition knowledge and nutritional habits among hypertensive patients from Eastern Croatia

nije evidentirano

arterial hypertension ; nutrition knowledge ; nutritional habits ; Croatia ; prevention

nije evidentirano

Podaci o izdanju

8

2019.

97-104

objavljeno

2233-1220

2233-1239

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita

Poveznice