Znanje o prehrani i prehrambene navike oboljelih od visokog krvnog tlaka s područja istočne Hrvatske (CROSBI ID 271766)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Miškulin, Ivan ; Pavlović, Antonija ; Matić Ličanin, Matea ; Steiner, Robert ; Pavlović, Nika ; Miškulin, Maja
hrvatski
Znanje o prehrani i prehrambene navike oboljelih od visokog krvnog tlaka s područja istočne Hrvatske
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, hipertenzija je vodeći uzrok smrtnosti u svijetu i odgovorna je za oko 40% smrti od kardiovaskularnih bolesti, kronične bolesti bubrega i šećerne bolesti tipa 2. Neuravnotežena prehrana jedan je od najvažnijih čimbenika rizika za razvoj hipertenzije, a znanje o prehrani jedan je od ključnih čimbenika koji utječu na prehrambene navike pojedinaca. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati znanje o prehrani i prehrambene navike oboljelih od visokog krvnog tlaka iz istočne Hrvatske te procijeniti međusobnu povezanost tih varijabli. Ovo presječno istraživanje provedeno je tijekom svibnja i lipnja 2019. godine na 400 odraslih osoba s hipertenzijom iz Požeško-slavonske županije. Posebno dizajnirani anonimni upitnik poslužio je kao instrument za ispitivanje. Medijan dobi svih ispitanika iznosio je 64, 0 godine s interkvartilnim rasponom od 55, 0 do 71, 5 godina. Među ispitanicima bilo je 45, 8% muškaraca i 54, 2% žena. Istraživanje je otkrilo kako 46, 0% ispitanika preskoči barem jedan obrok dnevno, najčešće doručak (65, 2%). Istraživanje je dalje pokazalo kako 51, 7% ispitanika ponekad dosoljava svoj obrok, dok je 6, 5% njih to činilo često, čak i bez prethodnog kušanja. Oni ispitanici koji preskaču obroke češće konzumiraju mesne prerađevine (P<0, 001), crveno meso (P=0, 001) i bijeli kruh svaki dan (P=0, 001) i rjeđe svakodnevno konzumiraju voće (P=0, 048) te povrće (P<0, 001). Vezano uz znanje o prehrani, 76, 8% ispitanika nije znalo preporučeni dnevni unos soli, 60, 0% njih nije znalo da mlijeko s malo masti sadrži istu količinu kalcija kao i punomasno mlijeko, a 48, 5% njih nije znalo da je špinat jednako dobar izvor željeza kao i crveno meso. Bolesnici s boljim ukupnim znanjem o prehrani rjeđe preskaču obroke (P<0, 001) i rjeđe dosoljavaju svoju hranu (P=0, 020). Temeljem rezultata provedenog istraživanja može se zaključiti kako znanje o prehrani značajno utječe na prehrambene navike oboljelih od visokog krvnog tlaka. Sukladno tome ove bolesnike potrebno je dodatno educirati o prehrani.
arterijska hipertenzija ; znanje o prehrani ; prehrambene navike ; Hrvatska ; prevencija
nije evidentirano
engleski
Nutrition knowledge and nutritional habits among hypertensive patients from Eastern Croatia
nije evidentirano
arterial hypertension ; nutrition knowledge ; nutritional habits ; Croatia ; prevention
nije evidentirano