Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 103615

Što je komparativna politika? Kritički osvrt na programe studija komparativne politike na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu


Kasapović, Mirjana
Što je komparativna politika? Kritički osvrt na programe studija komparativne politike na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu // Politička misao : Croatian political science review, 39 (2002), 4; 146-162 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)


Naslov
Što je komparativna politika? Kritički osvrt na programe studija komparativne politike na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu
(What is comparative politics? A critical review of the study of comparative politics at the Faculty of political scinece, University of Zagreb)

Autori
Kasapović, Mirjana

Izvornik
Politička misao : Croatian political science review (0032-3241) 39 (2002), 4; 146-162

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
Komparativna politika; politička znanost; metodologija istraživanja; area-studies; reforma
(Comparative politics; political science; research methodology; area-studies; reform)

Sažetak
Autorica kritički razmatra shvaćanje komparativne politike u programskim dokumentima Fakulteta političkih znanosti, a koje počiva na temeljnoj postavci da je komparativna politika poddisciplina međunarodne politike. Nasuprot tome, autorica tvrdi: 1. da komparativna politika nije poddisciplina međunarodne politike nego samostalna disciplina političke znanosti koja se akademski etablirala uz političku teoriju, međunarodnu i unutarnju politiku ; 2. da predmet komparativnih istraživanja može biti i međunarodna i unutarnja politika ; 3. da za određenje komparativne politike nije bitan predmet nego metodologija istraživanja. Te postavke nastoje se izvesti iz prikaza teorijskog i metodološkog razvoja discipline i njezina sadašnjeg stanja te, na temelju toga, upozoriti na znanstvene, nastavne i organizacijske probleme komparativne politike u Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PolitologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0015004

Ustanove
Fakultet političkih znanosti, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Mirjana Kasapović, (118216)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • International Political Science Abstracts
  • International Bibliography of the Social Science