Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1036115

Proročka dimenzija umjetnosti. Potencijali duhovno-oslobodilačkog načela stvaralaštva


Dodlek, Ivan
Proročka dimenzija umjetnosti. Potencijali duhovno-oslobodilačkog načela stvaralaštva // Bogoslovska smotra, 89 (2019), 3; 757-774 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Proročka dimenzija umjetnosti. Potencijali duhovno-oslobodilačkog načela stvaralaštva
(The prophetic Dimension of Art. Potentials of the Spiritual Liberative Principle of Creativity)

Autori
Dodlek, Ivan

Izvornik
Bogoslovska smotra (0352-3101) 89 (2019), 3; 757-774

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Proročka dimenzija umjetnosti ; duhovno-oslobodilačko načelo stvaralaštva ; proročka umjetnička vizija ; proročko-umjetničko formiranje i transformiranje duha ; eshatološki karakter umjetnosti ; proročka duhovnost umjetničkog služenja.
(Prophetic dimension of art ; spiritual liberative principle of creativity ; prophetic artistic vision ; prophetic artistic formation and transformation of spirit ; eschatological character of art ; prophetic dimension of artistic service.)

Sažetak
Članak tematizira proročku dimenziju umjetnosti pomoću triju potencijala duhovno- - oslobodilačkog načela stvaralaštva. To su: potencijal proročke umjetničke vizije kao preobrazba opažanja, potencijal proročko- umjetničkog formiranja duha kao preobrazba života pojedinca i zajednice te potencijal proročkog obećanja budućnosti u kojemu se pokazuje eshatološki karakter umjetnosti. U tim se potencijalima umjetničkog stvaralaštva nazrijeva jedan od mogućih odgovora na krizu kulture, čije uzroke valja gledati u temeljnom duhovnom problemu suvremenosti. Problem je to odnosa između osobnog i nadosobnog načela u umjetnosti i kulturi koji se očituje kao izlazak osobe iz sebe u zajednicu, što ni u kojem slučaju ne smije biti iskorak u bezličnost (Nikolaj Berdjajev). U članku se pokazuje da je duhovno-oslobodilačko načelo stvaralaštva, budući da u sebi nosi snagu autentičnoga proročkog duha, koji je ponajprije duh preobrazbe, kadro očuvati pojedinca (umjetnika i recipijenta umjetnosti) od svake vrste zatvorenosti u sebe – kako u smislu individualističkih tako i u smislu kolektivističkih izolacija – i otvarati ga univerzalnim sadržajima i nadosobnim vrednotamâ. U članku se nadalje tvrdi da je osobno služenje nadosobnom cilju moguće sâmo kao slobodno stvaralačko služenje u kojemu se zbiva prijelaz življenja, djelovanja i stvaralaštva od onoga za sebe prema onom većem od sebe. Takav prijelaz očituje se kao realizacija proročke duhovnosti umjetničkog služenja (Ivan Pavao II.) koje pridonosi kako osmišljavanju svake pojedinačne, konkretne ljudske egzistencije i njezinu cjelovitom rastu tako i životu i preporodu društvene zajednice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilozofijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ivan Dodlek, (337245)

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus