Razvrstavanje krušnog brašna prema zahtjevima prerađivača primjenom statističkih metoda (CROSBI ID 431313)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Katić, Luka
Magdić, Damir ; Horvat, Daniela
hrvatski
Razvrstavanje krušnog brašna prema zahtjevima prerađivača primjenom statističkih metoda
Tijekom 10 godina na Poljoprivrednom institutu u Osijeku prikupljeni su podaci za 16 izmjerenih i 3 izračunata kemijska i reološka svojstva brašna od 24 kultivara pšenice. Deskriptivnom statističkom i kemometrijskom analizom svojstava brašna određeni su međusobni odnosi i odnosi prema zahtjevima prehrambene industrije. Rezultati su obrađeni programskim paketom Statistica 13. Deskriptivnom statistikom izračunate su srednja vrijednost, standardna devijacija, minimalne i maksimalne vrijednosti svojstva te koeficijent varijabilnosti. Klaster analizom svrstane su određene grupe kultivara i zahtjeva po sličnim vrijednostima svojstava. Faktorskom analizom razvrstani su kultivari i zahtjevi po razlikama u prve dvije faktorske ravnine. Klasterska i faktorska analiza omogućile su precizno očitavanje sličnosti i razlika kultivara i zahtjeva proizvođača. Iz rasporeda kultivara i zahtjeva u prve dvije faktorske ravnine može se, s preciznošću većom od 99 %, očitati koji kultivar bi bio prikladan za određene zahtjeve za brašno. Ova informacija može biti korisna proizvođačima prilikom nabave sirovina.
brašno ; deskriptivna statistika ; kemometrija ; zahtjevi proizvođača
nije evidentirano
engleski
The Application of the Chemometric Methods for Classification of Bread Flour According to the Requirements of the Processors
nije evidentirano
wheat ; descriptive statistics ; chemometrics ; manufacturers demands
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
11.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek
Povezanost rada
Biologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Matematika, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija