Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Razvrstavanje krušnog brašna prema zahtjevima prerađivača primjenom statističkih metoda (CROSBI ID 431313)

Ocjenski rad | diplomski rad

Katić, Luka Razvrstavanje krušnog brašna prema zahtjevima prerađivača primjenom statističkih metoda / Magdić, Damir ; Horvat, Daniela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2019

Podaci o odgovornosti

Katić, Luka

Magdić, Damir ; Horvat, Daniela

hrvatski

Razvrstavanje krušnog brašna prema zahtjevima prerađivača primjenom statističkih metoda

Tijekom 10 godina na Poljoprivrednom institutu u Osijeku prikupljeni su podaci za 16 izmjerenih i 3 izračunata kemijska i reološka svojstva brašna od 24 kultivara pšenice. Deskriptivnom statističkom i kemometrijskom analizom svojstava brašna određeni su međusobni odnosi i odnosi prema zahtjevima prehrambene industrije. Rezultati su obrađeni programskim paketom Statistica 13. Deskriptivnom statistikom izračunate su srednja vrijednost, standardna devijacija, minimalne i maksimalne vrijednosti svojstva te koeficijent varijabilnosti. Klaster analizom svrstane su određene grupe kultivara i zahtjeva po sličnim vrijednostima svojstava. Faktorskom analizom razvrstani su kultivari i zahtjevi po razlikama u prve dvije faktorske ravnine. Klasterska i faktorska analiza omogućile su precizno očitavanje sličnosti i razlika kultivara i zahtjeva proizvođača. Iz rasporeda kultivara i zahtjeva u prve dvije faktorske ravnine može se, s preciznošću većom od 99 %, očitati koji kultivar bi bio prikladan za određene zahtjeve za brašno. Ova informacija može biti korisna proizvođačima prilikom nabave sirovina.

brašno ; deskriptivna statistika ; kemometrija ; zahtjevi proizvođača

nije evidentirano

engleski

The Application of the Chemometric Methods for Classification of Bread Flour According to the Requirements of the Processors

nije evidentirano

wheat ; descriptive statistics ; chemometrics ; manufacturers demands

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

11.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Matematika, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija

Poveznice