Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1035703

Ovisnost o Facebooku, akademska zanesenost i akademsko sagorijevanje


Ljubin Golub, Tajana
Ovisnost o Facebooku, akademska zanesenost i akademsko sagorijevanje // Sažeci priopćenja 27. godišnje konferencije hrvatskih psihologa / Šincek, Daniela ; Rudolfi, Nelija ; Penezić, Zvjezdan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko psihološko društvo, 2019. str. 82-82 (predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Ovisnost o Facebooku, akademska zanesenost i akademsko sagorijevanje
(Facebook addiction, academic flow and academic burnout)

Autori
Ljubin Golub, Tajana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sažeci priopćenja 27. godišnje konferencije hrvatskih psihologa / Šincek, Daniela ; Rudolfi, Nelija ; Penezić, Zvjezdan - Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo, 2019, 82-82

ISBN
978-953-55079-9-4

Skup
27. godišnja konferencija hrvatskih psihologa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 6.-9.11.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
Ovisnost o Facebooku, akademska zanesenost, akademsko sagorijevanje
(Facebook addiction, academic flow, academic burnout)

Sažetak
Istraživanja ukazuju da se korištenje socijalnih mreža može kod nekih osoba razviti u ovisnost o istima. Dosadašnja istraživanja povezuju sklonost ovisnosti o Facebooku sa nekim crtama ličnosti, socijalnom i emocionalnom usamljenosti, strahom osobe da će propustiti nagrađujuća iskustva. Međutim, dosadašnja istraživanja ne daju uvid u odnos sklonosti ovisnosti o Facebooku sa sklonosti doživljavanju zanesenosti u akademskoj domeni niti vezi s akademskim sagorijevanjem. Na temelju teorije zanesenosti i spoznaja o korelatima zanesenosti, pretpostavljeno je da studenti koji imaju izraženiju sklonost doživljavanja zanesenosti u akademskom području imaju ujedno i manju sklonost ovisnosti o Facebooku. Osim toga, pretpostavljano je da će studenti koji imaju više simptoma sagorijevanja pokazivati veću sklonost ovisnosti o Facebooku. Također, na temelju dosadašnjih istraživanja pretpostavljeno je da će sklonost ovisnosti o Facebooku biti povezana sa višom razinom depresivnosti, anksioznosti i stresa. Uzorak je obuhvatio 99 ispitanika (75.8% žena), prosječne dobi 21 godina, studenata Sveučilišta u Zagrebu. Primijenjeni su Bergenova Skala ovisnosti o Facebooku (kratka verzija), modificirana Ullenova Skala sklonosti akademskoj zanesenosti, Skala akademskog sagorijevanja, DASS skale anksioznosti, depresivnosti i stresa. Dobiveni rezultati su sukladni hipotezama. Pokazalo se da je sklonost ovisnosti o Facebooku negativno povezana sa sklonosti doživljavanja akademske zanesenosti i pozitivno povezana s akademskim sagorijevanjem. Također sukladno hipotezi, pokazalo se da je sklonost ovisnosti o Facebooku pozitivno povezana sa nepovoljnim psihološkim mentalnim stanjima, odnosno s depresivnosti, anksioznosti i stresom. Rezultati ukazuju na važnost poticanja akademske zanesenosti kod studenata kao mogućeg preventivnog faktora za ovisnost o Facebooku. Osim toga, rezultati su u skladu s Caplanovim modelom problematične upotrebe interneta prema kojem bi pretjerano korištenje Facebooka moglo biti način olakšavanja psihičkih teškoća, odnosno samoregulacije raspoloženja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Učiteljski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Tajana Ljubin Golub, (206543)