Kemijski sastav i hranjiva vrijednost nekih dominantnih biljnih vrsta suhih mediteranskih travnjaka (Hrvatska) (CROSBI ID 271549)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Vitasović Kosić, Ivana ; Kljak, Kristina ; Britvec Mihaela ; Grbeša, Darko
hrvatski
Kemijski sastav i hranjiva vrijednost nekih dominantnih biljnih vrsta suhih mediteranskih travnjaka (Hrvatska)
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kemijski sastav i hranjivu vrijednost dominantnih vrsta i podvrsta travnjačke zajednice Scorzoneretalia villosae. Istraživanje je provedeno na travnjacima visoravni Ćićarije. U sakupljenim uzorcima 17 dominantnih biljaka određen je sadržaj suhe tvari (ST) i u njoj sadržaj sirovog proteina (SP), organske tvari, neutralnih detergent vlakana (NDV), kiselih detergent vlakana (KDV), kiseli detergent lignin (KDL), in vitro probavljivost suhe tvari (IVPST) te neto energija (NEL). Prema proljetnom sadržaju SP i IVPST, najhranjivije za ovce i vrlo palatabilne su bile Hippocrepis comosa (SP 181 g/kg ST ; IVPST 63, 5%), Scorzonera villosa (SP 121 g/kg ST ; IVPST 61, 5%) i Satureja montana ssp. variegata (SP 83 g/kg ST ; IVPST 60, 4%), a najnepovoljniji kemijski sastav imale su Stipa pennata ssp. eriocaulis (NDV 790 ; KDV 396 ; ADL 112 g/kg ST) i Brachypodium pinnatum ssp. rupestre (NDV 789 ; KDV 483 ; ADL 86 g/kg ST). Utvrđena je visoka IVPST vrste Salvia pratensis (maks. 70, 6%) i generalno hepatotoksične vrste Teucrium chamaedrys (67, 1%) koja za lokalno stado ovaca nije toksična. Pokazatelji hranjivosti istraživanih vrsta i podvrsta prvi su put prikazani u ovom radu.
dominantne vrste, in vitro probavljivost, kemijski sastav, Mediteranski suhi travnjak, Scorzoneretalia villosae
nije evidentirano
engleski
Chemical composition and nutritional value of some dominant plant species on dry Mediterranean grasslands (Croatia)
nije evidentirano
chemical composition, dominant species, in vitro digestibility, Mediterranean dry grassland, Scorzoneretalia villosae
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21 (2)
2020.
398-408
objavljeno
1332-9049
10.5513/JCEA01/21.2.2567
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)