Utjecaj dodatka različitih induktora na aktivnost lakaze tijekom uzgoja Trametes versicolor na pljevici ječma (CROSBI ID 431255)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Potočnik, Martin
Tišma, Marina
Šelo, Gordana ; Šalić, Anita
hrvatski
Utjecaj dodatka različitih induktora na aktivnost lakaze tijekom uzgoja Trametes versicolor na pljevici ječma
U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka različitih induktora (bakrov sulfat, ljuska jajeta, otpad iz industrije papira) na proizvodnju lakaze tijekom uzgoja Trametes versicolor TV-6 na pljevici ječma. Najveća volumna aktivnost sirovog (nepročišćenog) enzima postignuta je nakon 10 dana trajanja pokusa (V.A. = 494, 76 U dm- 3) u kojem je kao induktor korišten Calplex H90, otpad iz industrije papira. Sirovi enzimski pripravak je potom djelomično pročišćen taloženjem proteina s amonijevim sulfatom te dijalizom. Istraživan je utjecaj temperature, pH i dodatka različitih metala na volumnu aktivnost djelomično pročišćenog i sirovog enzima. Najveća volumna aktivnost djelomično pročišćenog enzima postignuta je pri T = 50 °C i pH = 4 i iznosila je V.A. = 2780, 28 U dm-3. Ispitana je stabilnost enzima (nepročišćenog i pročišćenog) prilikom skladištenja pri tri različite temperature (T = +25, +4 i -20 °C) tijekom 20 dana, pri čemu je pokazano da je najveća stabilnost enzima postignuta skladištenjem pri T = 4 °C. Na kraju, testirana je mogućnost primjene lakaze u slobodnom i imobiliziranom obliku u procesu obezbojenja tekstilnog bojila anilinskog tipa, otopljenog u vodi i u glicin- HCL puferu pH 4. Pokusi su provedeni pri dvije različite temperature T = 25 i 55 °C. U pokusu obezbojenja sa sirovim enzimom u glicin-HCl puferu, pri T = 55 °C postignuta je 100 %-tna konverzija anilinskog bojila.
Trametes versicolor ; lakaza ; induktori ; SSF fermentacija ; obezbojenje bojila
nije evidentirano
engleski
Influence of addition of different inducers on laccase activity during cultivation of Trametes versicolor on barley husk
nije evidentirano
Trametes versicolor ; lakaza ; inductors ; solid state fermentation ; dye decolorization
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
28.11.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek