Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 103496

Spolne razlike, ličnost i izraženost psihosomatskih simptoma u adolescenciji


Bezinović, Petar; Tkalčić, Mladenka
Spolne razlike, ličnost i izraženost psihosomatskih simptoma u adolescenciji // XIII. DANI PSIHOLOGIJE U ZADRU, Sažetci radova / Sorić, Izabela (ur.).
Zadar: Odsjek za psihologiju, 2002. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Spolne razlike, ličnost i izraženost psihosomatskih simptoma u adolescenciji
(Gender differences, personality and presence of psychosomatic symptoms in adolescence)

Autori
Bezinović, Petar ; Tkalčić, Mladenka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XIII. DANI PSIHOLOGIJE U ZADRU, Sažetci radova / Sorić, Izabela - Zadar : Odsjek za psihologiju, 2002

Skup
XIII. DANI PSIHOLOGIJE U ZADRU

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 23-25.05.2002

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Spolne razlike; ličnost; psihosomatski simptomi; adolescencija
(gender differences; personality; psychosomatic symptoms; adolescence)

Sažetak
Slijedom istraživanja koja su se bavila ispitivanjem povezanosti psiholoških i socijalnih čimbenika i psihosomatskog zdravlja, istražen je odnos između nekih osobina ličnosti i psihosomatskih simptoma kod adolescenata i to u funkciji spola. Ispitivanje je provedeno na uzorku od 3702 adolescenta (2014 djevojaka i 1688 mladića) u dobi od 15 do 19 godina. Za ispitivanje osobnih obilježja primijenjene su ljestvice za mjerenje negativnog samodoživljavanja, prilagodljivosti, optimizma, savjesnosti i zadovoljstva životom. Psihosomatski simptomi su ispitani upitnikom koji mjeri učestalost doživljavanja umora, sklonosti prehladama, glavoboljama, bolovima u vratu i ramenima, želučanim tegobama, problemima sa spavanjem i vrtoglavicama. Rezultati upućuju na značajne razlike u prosječnim vrijednostima svih ispitivanih obilježja između djevojaka i mladića što je u skladu sa svim dosadašnjim spoznajama, te također potvrđuju važnost prilagodljivosti, optimizma i savjesnosti kao protektivnih čimbenika zdravlja. Pokazuje se, međutim, da su kod djevojaka odnosi između osobnih obilježja i psihosomatskih simptoma složeniji nego kod mladića i ne mogu se objašnjavati jednostavnim linearnim odnosima. Visoka izraženost pozitivnih osobina ličnosti može, kod djevojaka, biti povezana i s niskom i s visokom razinom javljanja psihosomatskih simptoma. Ovi rezultati dovode u pitanje teorijske postavke o linearnom protektivnom značenju tzv. pozitivnih osobina ličnosti za zdravlje.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
009008

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Petar Bezinović (autor)

Avatar Url Mladenka Tkalčić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Bezinović, Petar; Tkalčić, Mladenka
Spolne razlike, ličnost i izraženost psihosomatskih simptoma u adolescenciji // XIII. DANI PSIHOLOGIJE U ZADRU, Sažetci radova / Sorić, Izabela (ur.).
Zadar: Odsjek za psihologiju, 2002. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Bezinović, P. & Tkalčić, M. (2002) Spolne razlike, ličnost i izraženost psihosomatskih simptoma u adolescenciji. U: Sorić, I. (ur.)XIII. DANI PSIHOLOGIJE U ZADRU, Sažetci radova.
@article{article, editor = {Sori\'{c}, I.}, year = {2002}, pages = {4}, keywords = {gender differences, personality, psychosomatic symptoms, adolescence}, title = {Gender differences, personality and presence of psychosomatic symptoms in adolescence}, keyword = {gender differences, personality, psychosomatic symptoms, adolescence}, publisher = {Odsjek za psihologiju}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }