Selekcija kvasaca iz rodova Scheffersomyces, Candida i Spathaspora za industrijsku proizvodnju biokemikalija (CROSBI ID 431242)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lončar, Anamarija
Trontel, Antonija
hrvatski
Selekcija kvasaca iz rodova Scheffersomyces, Candida i Spathaspora za industrijsku proizvodnju biokemikalija
U ovom radu provedena je selekcija kvasaca iz roda Scheffersomyces (Scheffersomyces insectosa JCM 9842, Scheffersomyces segobiensis JCM 7659), Candida (Candida lyxosophila JCM 7532, Candida succiphila JCM 9442 i Candida queiroziae CBS 11853) i Spathaspora (Spathaspora arborariae CBS 11463, Spathaspora passalidarum CBS 10155). Kvasci su uzgajani u YP podlogama u kojima su kao glavni izvor ugljika korišteni celobioza, glukoza, galaktoza, manoza, ksiloza i arabinoza. Nakon uzgoja određeni su glavni produkti metabolizma ovih kvasaca u aerobnim i anaerobnim uvjetima, a određen je i inhibitorni učinak različitih koncentracija mliječne kiseline na rast i aktivnost istraživanih kvasaca. Na temelju mogućnosti rasta na ugljikohidratima prisutnim u lignoceluloznim sirovinama i prema glavnim produktima metabolizma te otpornosti ovih kvasaca na visoke koncentracije mliječne kiseline odabrani su kvasci za daljnja istraživanja. Kvasci iz roda Spathaspora odabrani su zbog proizvodnje arabitola – biokemikalije koja se koristi kao zaslađivač. Proces proizvodnje arabitola s kvascima Spathaspora arborariae CBS 11463 i Spathaspora passalidarum CBS 10155 proveden je u YP podlozi s arabinozom u aerobnim uvjetima pri 28°C. Navedeni kvasci proizveli su arabitol s prinosom od 3, 59 g L-1 i 3, 25 g L-1 uz koeficijent konverzije od 0, 63 i 0, 46 g g-1. Kvasac Spathaspora arborariae CBS 11463 postiže oko 10 % veći prinos arabitola od kvasca Spathaspora passalidarum CBS 10155.
proizvodnja biokemikalija, ne-Saccharomyces kvasci, Candida, Schefferosmyces, Spathaspora, arabitol, lignoceluloza
nije evidentirano
engleski
Screening of yeast from genus Scheffersomyces, Candida and Spathaspora for industrial production of biochemicals
nije evidentirano
production of biochemicals, non-Saccharomyces yeast, Candida, Scheffersomyces, Spathaspora, arabitol, lignocelullose
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
23.10.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb