Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

SELEKCIJA ODREĐENIH VRSTA NE-Saccharomyces KVASACA ZA INDUSTRIJSKU PROIZVODNJU BIOKEMIKALIJA (CROSBI ID 431241)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mrak, Karla SELEKCIJA ODREĐENIH VRSTA NE-Saccharomyces KVASACA ZA INDUSTRIJSKU PROIZVODNJU BIOKEMIKALIJA / Trontel, Antonija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Mrak, Karla

Trontel, Antonija

hrvatski

SELEKCIJA ODREĐENIH VRSTA NE-Saccharomyces KVASACA ZA INDUSTRIJSKU PROIZVODNJU BIOKEMIKALIJA

Ne-Saccharomyces kvasci mogu rasti na različitim ugljikohidratima prisutnim u lignoceluloznim sirovinama te mogu imati veću otpornost prema stresnim uvjetima pri kojima se provodi bioproces. Ova svojstva ne- Saccharomyces kvasaca omogućavaju njihovu primjenu u proizvodnji različitih enzima i biokemikalija. U ovom radu provedena je selekcija ne-Saccharomyces kvasaca iz rodova Scheffersomyces (Scheffersomyces stipitis JCM 10742, Scheffersomyces lignosum JCM 9837, Scheffersomyces shehatae JCM 9840) i Kluyveromyces (Kluyveromyces marxianus NBRC 1777, Kluyveromyces marxianus DMKU 3-1042, Kluyveromyces marxianus CBS 712) te kvasaca Pachysolen tannophilus JCM 31685 i Schwaniomyces polymorphus ZIM 2980. Odabir je proveden na temelju mogućnosti rasta na ugljikohidratima prisutnim u lignoceluloznim sirovinama, glavnim produktima metabolizma i otpornosti ovih kvasaca na visoke koncentracije mliječne kiseline. Za uzgoj u većem mjerilu odabran je kvasac koji može tolerirati visoke koncentracije mliječne kiseline i rasti na svim ugljikohidratima prisutnim u lignoceluloznim sirovinama. Uzgoj kvasca Kluyveromyces marxianus NBRC 1777 proveden je u hranjivim YPD podlogama s i bez mliječne kiseline. Dinamika rasta kvasca i proizvodnje etanola u navedenim podlogama okarakterizirana je osnovnim biokinetičkim parametrima (YPD, μmax = 0, 40 h- 1, Yetanol/S = 0, 46 g g-1, Pretanol/S = 0, 19 g L-1 h-1 ; YPD + mliječna kiselina, μmax = 0, 10 h-1, Yetanol/S = 0, 42 g g-1, Pretanol/S = 0, 03 g L-1 h-1).

ne-Saccharomyces kvasci, ugljikohidrati prisutni u lignocelulozi, otpornost na mliječnu kislinu, selekcija kvasaca

nije evidentirano

engleski

SCREENING OF NON-Saccharomyces YEAST FOR INDUSTRIAL PRODUCTION OF BIOCHEMICALS

nije evidentirano

non-Saccharomyces yeasts, carbohydrates present in lignocellulose, lactic acid resistance, yeast selection

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55

23.10.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija