SELEKCIJA ODREĐENIH VRSTA NE-Saccharomyces KVASACA ZA INDUSTRIJSKU PROIZVODNJU BIOKEMIKALIJA (CROSBI ID 431241)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mrak, Karla
Trontel, Antonija
hrvatski
SELEKCIJA ODREĐENIH VRSTA NE-Saccharomyces KVASACA ZA INDUSTRIJSKU PROIZVODNJU BIOKEMIKALIJA
Ne-Saccharomyces kvasci mogu rasti na različitim ugljikohidratima prisutnim u lignoceluloznim sirovinama te mogu imati veću otpornost prema stresnim uvjetima pri kojima se provodi bioproces. Ova svojstva ne- Saccharomyces kvasaca omogućavaju njihovu primjenu u proizvodnji različitih enzima i biokemikalija. U ovom radu provedena je selekcija ne-Saccharomyces kvasaca iz rodova Scheffersomyces (Scheffersomyces stipitis JCM 10742, Scheffersomyces lignosum JCM 9837, Scheffersomyces shehatae JCM 9840) i Kluyveromyces (Kluyveromyces marxianus NBRC 1777, Kluyveromyces marxianus DMKU 3-1042, Kluyveromyces marxianus CBS 712) te kvasaca Pachysolen tannophilus JCM 31685 i Schwaniomyces polymorphus ZIM 2980. Odabir je proveden na temelju mogućnosti rasta na ugljikohidratima prisutnim u lignoceluloznim sirovinama, glavnim produktima metabolizma i otpornosti ovih kvasaca na visoke koncentracije mliječne kiseline. Za uzgoj u većem mjerilu odabran je kvasac koji može tolerirati visoke koncentracije mliječne kiseline i rasti na svim ugljikohidratima prisutnim u lignoceluloznim sirovinama. Uzgoj kvasca Kluyveromyces marxianus NBRC 1777 proveden je u hranjivim YPD podlogama s i bez mliječne kiseline. Dinamika rasta kvasca i proizvodnje etanola u navedenim podlogama okarakterizirana je osnovnim biokinetičkim parametrima (YPD, μmax = 0, 40 h- 1, Yetanol/S = 0, 46 g g-1, Pretanol/S = 0, 19 g L-1 h-1 ; YPD + mliječna kiselina, μmax = 0, 10 h-1, Yetanol/S = 0, 42 g g-1, Pretanol/S = 0, 03 g L-1 h-1).
ne-Saccharomyces kvasci, ugljikohidrati prisutni u lignocelulozi, otpornost na mliječnu kislinu, selekcija kvasaca
nije evidentirano
engleski
SCREENING OF NON-Saccharomyces YEAST FOR INDUSTRIAL PRODUCTION OF BIOCHEMICALS
nije evidentirano
non-Saccharomyces yeasts, carbohydrates present in lignocellulose, lactic acid resistance, yeast selection
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55
23.10.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb