Određivanje alergena kikirikija u uzorcima sladoleda imunoenzimskom metodom (CROSBI ID 431194)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Helena Vidaković
Marković, Ksenija
hrvatski
Određivanje alergena kikirikija u uzorcima sladoleda imunoenzimskom metodom
Tijekom ovog istraživanja određeni su potencijalni alergeni kikirikija u trideset i devet uzoraka sladoleda prikupljenih u slastičarnicama i trgovačkim lancima pomoću ELISA (engl. Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) metode te su prikupljeni stavovi i mišljenja potrošača o kikirikiju i proizvodima od kikirikija kao tvarima ili proizvodima koji uzrokuju alergije. Alergeni kikirikija detektirani su u petnaest od ukupno devetnaest uzoraka sladoleda iz slastičarnica, a udio se kretao u rasponu od 0, 15 mg kg-1 do 12, 22 mg kg-1. Između dvadeset analiziranih uzoraka sladoleda iz trgovačkih lanaca, alergeni kikirikija detektirani su kod njih dvanaest, a udio je iznosio od 0, 20 mg kg-1 do 5, 44 mg kg-1. Rezultati određivanja alergena kikirikija imunoenzimskom ELISA metodom uspoređeni su također sa informacijama o hrani analiziranih uzoraka, a vezanim uz prisutnost alergena kikirikija, te se podudaraju u četiri slučaja od devetnaest nepretpakiranih uzoraka sladoleda iz slastičarnica i dvanaest od dvadeset zapakiranih uzoraka sladoleda iz trgovačkih lanaca. Većina ispitanika (84, 4 %) smatra da sladoled može sadržavati tragove kikirikija ukoliko kikiriki nije jedan od sastojaka sladoleda, a obzirom na dodatne navode o mogućoj prisutnosti alergena kikirikija, 40, 1 % ispitanika smatra da proizvod kao što je sladoled ne sadrži tragove kikirikija ukoliko na deklaraciji nema dodatnog navoda o njegovoj mogućoj prisutnosti.
alergeni, kikiriki, sladoled, ELISA metoda
nije evidentirano
engleski
Determination of peanut allergens in samples of ice cream by immunoenzymatic method
nije evidentirano
allergens, peanut, ice cream, ELISA method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
25.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb