Udio proteina u uzorcima visokoproteinskih pločica (CROSBI ID 431193)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Petra Krajcer
Marković, Ksenija
hrvatski
Udio proteina u uzorcima visokoproteinskih pločica
Određivanje proteina u prehrambenim proizvodima je kompleksno, a u okviru metoda određivanja ukupnih proteina indirektno preko dušika metodom po Kjeldahl-u ima najširu primjenu u praksi. Tijekom ovog istraživanja primijenjena je s ciljem određivanja udjela proteina u uzorcima različitih visokoproteinskih pločica (n = 19), a dobivene analitičke vrijednosti uspoređene su sa podacima o sadržaju proteina navedenim u okviru nutritivnih deklaracija analiziranih proizvoda. Rezultati su pokazali kako se udio proteina kretao u rasponu od 31, 84 % do 53, 53 %, a utvrđena odstupanja od deklariranog udjela proteina iznosila su od 0, 53 % do 2, 36 % za uzorke s pozitivnim odstupanjem, te od 0, 65 % do 3, 03 % za uzorke s negativnim odstupanjem.
metoda po Kjeldahl-u, nutritivna deklaracija, udio proteina, visokoproteinske pločice
nije evidentirano
engleski
Protein content in the samples of high-protein bars
nije evidentirano
high-protein bars, Kjeldahl method, nutrition declaration, protein content
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
09.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb