Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1034201

Uklanjanje kompleksa β-glukan-AFM1 iz mlijeka


Jakopović, Željko; Čanak, Iva; Frece, Jadranka; Bošnir, Jasna; Ivešić, Martina; Kuharić, Željka; Pavlek, Željka; Markov, Ksenija
Uklanjanje kompleksa β-glukan-AFM1 iz mlijeka // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 14 (2018), 3-4; 136-139 (međunarodna recenzija, članak, ostalo)


Naslov
Uklanjanje kompleksa β-glukan-AFM1 iz mlijeka
(Removal of β-glucan-AFM1 complex from milk)

Autori
Jakopović, Željko ; Čanak, Iva ; Frece, Jadranka ; Bošnir, Jasna ; Ivešić, Martina ; Kuharić, Željka ; Pavlek, Željka ; Markov, Ksenija

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 14 (2018), 3-4; 136-139

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
aflatoksin M1 , β-glukan, kvasac, LC/MS-MS, zob
(aflatoxin M1 , binding, β-glucan, yeast, LC/MS-MS, oats)

Sažetak
Mikotoksini su sekundarni metaboliti toksikotvornih plijesni te su česti kontaminanti raznih prehrambenih proizvoda. Pojava aflatoksina M1 (AFM1) u mlijeku, prijetnja je zdravlju potrošača, posebice maloj djeci te dovodi do ekonomskih gubitaka zbog zbrinjavanja kontaminiranog mlijeka. Metode uklanjanja i/ili redukcije mikotoksina koje se koriste u prehrambenoj industriji troše velike količine energije i kemijskih sredstava, stoga biološke metode sve više dobivaju na značaju zbog svoje netoksičnosti i ekološkog aspekta. Cilj ovog rada je bio odrediti količinu nevezanog AFM1 nakon uklanjanja kompleksa β- glukan-AFM1 pomoću Centricon 70 Plus, MWCO 100 kDa filtera. U radu je upotrijebljen komercijalni β-glukan dobiven iz zobi i β- glukan izoliran iz biomase kvasca. Rezultati istraživanja ukazuju da je nakon uklanjanja kompleksa β-glukan-AFM1 u uzorku mlijeka zaostalo 35% AFM1 u slučaju kada je β-glukan dobiven iz zobi, odnosno 36, 4% AFM1 kada je β- glukan izoliran iz kvasca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Jakopović, Željko; Čanak, Iva; Frece, Jadranka; Bošnir, Jasna; Ivešić, Martina; Kuharić, Željka; Pavlek, Željka; Markov, Ksenija
Uklanjanje kompleksa β-glukan-AFM1 iz mlijeka // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 14 (2018), 3-4; 136-139 (međunarodna recenzija, članak, ostalo)
Jakopović, Ž., Čanak, I., Frece, J., Bošnir, J., Ivešić, M., Kuharić, Ž., Pavlek, Ž. & Markov, K. (2018) Uklanjanje kompleksa β-glukan-AFM1 iz mlijeka. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 14 (3-4), 136-139.
@article{article, year = {2018}, pages = {136-139}, keywords = {aflatoxin M1 , binding, β-glucan, yeast, LC/MS-MS, oats}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {14}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Removal of β-glucan-AFM1 complex from milk}, keyword = {aflatoxin M1 , binding, β-glucan, yeast, LC/MS-MS, oats} }