Rasprostranjenost i kontrola bakterije Listeria monocytogenes u proizvodnji hrane (CROSBI ID 271267)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kiš, Maja ; Furmeg, Sanja ; Jaki Tkalec, Vesna ; Sokolović, Jadranka ; Sokolić, Krunoslav ; Cvetnić, Željko
hrvatski
Rasprostranjenost i kontrola bakterije Listeria monocytogenes u proizvodnji hrane
Zbog svoje široke rasprostranjenosti i otpornosti na različite nepovoljne uvjete rasta i razvoja, bakterija L. monocytogenes smatra se jednim od najznačajnijih patogena prenosivih hranom. Tijekom naših istraživanja bakteriološkom pretragom L. monocytogenes dokazana je u 28 (2, 48 %) od 1129 pretraženih uzoraka hrane i okoliša proizvodnih pogona. Izdvojena je iz 8 (3, 48 %) uzoraka mesa i mesnih prerađevina, iz 4 (9, 30 %) mlijeka i mliječnih prerađevina, iz 2 (9, 52 %) uzorka povrća, voća i proizvoda od voća i povrća i iz 14 (1, 68 %) uzoraka okoliša proizvodnih pogona. Svi izdvojeni izolati (28 izolata) i 14 bakterijskih kultura dostavljenih na potvrdu, nakon provedene identifikacije poraslih kolonija primarnim identifikacijskim testovima, potvrđeni su VITEK2 sustavom i real-time PCR metodom. U rutinskoj mikrobiološkoj analizi hrane za određivanje prisutnosti patogena koriste se priznati standardizirani protokoli uz propisane hranjive podloge. Prednosti primjene brzih metoda za identifikaciju L. monocytogenes kao što je real-time PCR metoda su dobivanje brzih i pouzdanih rezultata koji omogućuju subjektima u poslovanju s hranom brzu i učinkovitu reakciju u slučaju onečišćenja. Dobiveni rezultati našeg istraživanja pokazuju kako se molekularne metode poput real-time PCR- a mogu primjenjivati u analizi patogena iz različitih vrsta uzoraka.
Listeria monocytogenes ; rasprostranjenost ; hrana ; real-time PCR
nije evidentirano
engleski
Prevalence and control of Listeria monocytogenes in food production
nije evidentirano
Listeria monocytogenes ; prevalence ; food ; real-time PCR
nije evidentirano