Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 103377

Internet portali - prilike i zapreke za uspostavljanje efikasnijeg lanca opskrbe hranom za potrebe turizma


Mesarić, Josip; Ružić, Drago
Internet portali - prilike i zapreke za uspostavljanje efikasnijeg lanca opskrbe hranom za potrebe turizma // Zbornik radova Znanstvenog skupa Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske / Meler, Marcel (ur.).
Osijek: Ekonomski fakultet, 2002. str. 351-376 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Internet portali - prilike i zapreke za uspostavljanje efikasnijeg lanca opskrbe hranom za potrebe turizma
(Internet portals - threats and opportunities for more effective food supply chain in tourism)

Autori
Mesarić, Josip ; Ružić, Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova Znanstvenog skupa Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske / Meler, Marcel - Osijek : Ekonomski fakultet, 2002, 351-376

Skup
Znanstveni skup Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 07-08.06.2002.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
B2B; hrana; Internet portal
(B2B; food; Internet portal)

Sažetak
Specijalizirani Internet portali postaju u svijetu virtualna mjesta gdje se sve inten-zivnije susreće ponuda i potražnja roba, usluga i informacija. Kako je broj i sadržaj tih portala kao i poslovne transakcije koje se putem njih nude sve veći, za očekivati je slične trendove i u Republici Hrvatskoj. Stanje razvijenosti razmjene informacija putem Internet portala u Hrvatskoj istražuje se eksternom analizom prisutnosti na Internetu i sadržaja (strukturiranosti) portala kroz funkcijske komponente i poslovne modele koje predstavljaju. Istraživanje je fokusirano na pronalaženje onih Internet aktivnosti koje će pokazati kolika je iskorištenost i kakvi su realni potencijali za korištenje Interneta od strane poslovnih subjekata koji su uključeni u lanac opskrbe hranom. Istražuju se a) promocijske aktivnosti i b) mogućnosti za transakcijske i kolaboracijske procese portala koji pretendiraju na B2B. Istraživana je samo strana ponude i karakteristike potencijalnih e-hubova kao infomediara u lancu opskrbe dobavljači &#8211 ; ; posrednici &#8211 ; ; kupci, pri čemu smo se kod dobavljača ograničili na sektor prerađivačke industrije. Na kraju se daje sugestija za strukturu intermedijarnog portala koji može imati osnovnu namjenu u promociji gospodarskih resursa (u prvom je planu agroin-dustrijski i prehrambeni sektor) kontinentalnog dijela Republike Hrvatske i poslovne transakcije ponuđača i potencijalnih kupaca te procjene razvoja B2B u lancu opskrbe hranom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0010014
010008

Ustanove
Ekonomski fakultet, Osijek