Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1033576

Što ne pročišćavamo iz otpadnih voda?


Dekić, Svjetlana
Što ne pročišćavamo iz otpadnih voda? // Konferencija o membranskoj tehnologiji - Otpadne vode kao vrijedna sirovina
Poreč, Hrvatska, 2019. (predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)


CROSBI ID: 1033576 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Što ne pročišćavamo iz otpadnih voda?
(Wastewater - what goes untreated?)

Autori
Dekić, Svjetlana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni

Skup
Konferencija o membranskoj tehnologiji - Otpadne vode kao vrijedna sirovina

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 20.11.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Acinetobacter baumannii ; otpadna voda ; okoliš
(Acinetobacter baumannnii ; wastewater ; environment)

Sažetak
Bakterija Acinetobacter baumannii bolnički je patogen koji izaziva teške infekcije imunosuprimiranih bolesnika. Ova bakterija od velikog je kliničkog značaja zbog otpornosti na antibiotike i uspješnog preživljavanja u okolišu. Da bi se otkrilo mogu li klinički značajni izolati A. baumannii opstati u izvanbolničkom okolišu, analizirana je bolnička otpadna voda, ulazna i izlazna voda s Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Zagrebu kao i riječna voda. A. baumannii je izoliran na CHROMagar Acinetobacter s CR102 suplementom na 42°C/24h, te je identifikacija potvrđena MALDI-TOF MS. Također je određen profil antibiotske rezistencije koristeći Vitek2 sustav, te je genetička srodnost izolata potvrđena s MLST i PFGE. Nadalje, provedeni su eksperimenti preživljavanja A. baumannii u sintetskim i realnim medijima. Dokazana je genetička srodnost okolišnih i bolničkih izolata koji većinom pripadaju Internacionalnom klonu 2. Rezultati upućuju na to da se klinički značajni izolati A. baumannii iz bolnica putem bolničkih otpadnih voda šire u izvanbolnički okoliš. A. baumannii preživljava tretman obrade otpadnih voda te se putem izlazne vode ispušta u prirodni recipijent. A. baumannii također ima sposobnost dugotrajnog preživljavanja u riječnoj, morskoj i izvorskoj vodi. Potrebno je vršiti pred-tretman bolničke vode prije ispuštanja u zajednički kanalizacijski sustav te razviti nekonvencijalne metode za obradu otpadnih voda kako bi se spriječilo širenje opasnih bolničkih patogena u okoliš.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-5656 - Prirodno stanište klinički značajnih Acinetobacter baumannii (NATURACI) (Hrenović, Jasna, HRZZ - 2014-09) ( POIROT)

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Svjetlana Dekić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dekić, Svjetlana
Što ne pročišćavamo iz otpadnih voda? // Konferencija o membranskoj tehnologiji - Otpadne vode kao vrijedna sirovina
Poreč, Hrvatska, 2019. (predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
Dekić, S. (2019) Što ne pročišćavamo iz otpadnih voda?. U: Konferencija o membranskoj tehnologiji - Otpadne vode kao vrijedna sirovina.
@article{article, author = {Deki\'{c}, Svjetlana}, year = {2019}, keywords = {Acinetobacter baumannii, otpadna voda, okoli\v{s}}, title = {\v{S}to ne pro\v{c}i\v{s}\'{c}avamo iz otpadnih voda?}, keyword = {Acinetobacter baumannii, otpadna voda, okoli\v{s}}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Deki\'{c}, Svjetlana}, year = {2019}, keywords = {Acinetobacter baumannnii, wastewater, environment}, title = {Wastewater - what goes untreated?}, keyword = {Acinetobacter baumannnii, wastewater, environment}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font