Stanje i potrebe za standardizacijom ocjene kvaliteta meda i ostalih pčelinjih proizvoda (CROSBI ID 683976)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jašić, Midhat ; Baljaj, Biljana ; Sinanović, Azra ; Selimović, Suad ; Deljo, Sejo ; Omerović, Samir ; Šabić, Hajrudin ; Husejnagić, Munib ; Kvesić, Boras ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Puškadija, Zlatko
hrvatski
Stanje i potrebe za standardizacijom ocjene kvaliteta meda i ostalih pčelinjih proizvoda
Uvod: Od svih prehrambenih proizvoda, vjerovatno najčešće se vrši ocjenjivanje kvalitete meda. Ove aktivnosti obavljaju pčelarske organizacije, obrazovne, znanstveno-istraživačke i druge institucije. Svrha ocjene je njačešće dodjela priznanja u formi medalja i diploma kojim se stiče pravo njihove upotrebe u promotivne i marketinške svrhe. Pored meda, rade se ocjene kvalitete ostalih pčelinjih proizvoda ali mnogo rjedje. Cilj, zadatak i metoda rada: Cilj rada je prikazati pregled postojeće legislative, stručnih i znanstvenih radova koji se mogu koristi u ovom području kao referentna dokumentacija u ocjeni kvalitete pčelinjih proizvoda i naznačiti bazični okvir standarda za pojedinačne pčelinje proizvode. Rezultati i rasprava: Za ocjenjivanje kvalitete pčelinjih proizvoda uglavnom se koriste neunificirane metode senzornih analiza, a fizikalno hemijske analize se rade sporadično. Postoje i zakonski obvezujuće analize, koje se odnose na zdravstvenu sigurnost, i one uglavnom nisu predmet ocjene. Zbog toga je u postojećim postupcima ocjenjivanja kvalitete potrebna bolja edukacija ocjenjivača kao i primjena važećih standarda, legislative te stručne i znanstvene literature. Ocjene kvaliteta polena, propolisa, matične mliječi, perge, voska i pčelinjeg otrova rijetko se vrše, jer za njih ne postoje pojedinačni standardi. Sporadično je definiran i kvalitet privatnim standardima kao i monografijama farmakopeja. Zbog česte primjene u terapeutske svrhe posebno je značajna standardizacija fizikalno-hemijskih svojstava, količine i sastava djelatnih komponenti pčelinjih proizvoda kao što su polen, propolis i vosak. Zaključak: Neophodno je planirati i uspostaviti aktivnosti na standardizaciji kvalitete i standardizaciji u metodama ocjene kvalietete pčelinjih proizvoda. Kao referentni dokumenti na koje se treba pozivati u standardizaciji mogu se koristiti postojeći ISO/CEN standardi kao i rezultati istraživanja utemeljeni na dokazima.
pčelinji proizvodi ; standardi ; ocjena kvalitete
ORGANIZATORI KONGRESA Udruženje za nutricionizam i dijetetiku „HRANOM DO ZDRAVLJA“, BiH; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, BiH; Prehrambeno -Tehnološki fakultet Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, HR; Veleučilište u Požegi, HR; KJP Veterinarska stanica d.o.o. Sarajevo, BiH; SUORGANIZATORI KONGRESA Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću, BiH; Savez pčelara FBIH sa kantonalnim organizacijama i udruženjima, BiH; J.U. Veterinarski zavod Bihać, BiH; Agencija za sigurnost hrane BiH, Mostar, BiH; Udruga narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Požega, HR; Komora magistara farmacije Tuzlanskog kantona, Tuzla, BiH; Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije kantonalne privredne komora Tuzla; Multilab d.o.o. Tuzla, BiH.
engleski
Status and needs for standardization quality assessment of honey and other bee products
nije evidentirano
bee products ; standards ; quality assessment
nije evidentirano
Podaci o prilogu
28-29.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka i radova sa četvrtog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima - sa međunarodnim učešćem - Pčelarstvo i pčelinji proizvodi
Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Sarajevo: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku 'Hranom do zdravlja' Tuzla ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2490-3159
Podaci o skupu
4. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
predavanje
16.11.2019-17.11.2019
Sarajevo, Bosna i Hercegovina