Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Glicerolni ekstrakati sladića s potencijalnom primjenom u kozmetici: optimizacija ekstrakcije, kemijska karakterizacija i biološka aktivnost (CROSBI ID 683738)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Ciganović, Petar ; Lovrić, Nikolina ; Vujnović, Marina ; Jurić, Marina ; Zovko-Končić, Marijana Glicerolni ekstrakati sladića s potencijalnom primjenom u kozmetici: optimizacija ekstrakcije, kemijska karakterizacija i biološka aktivnost // 8. SIMPOZIJ STUDENATA FARMACIJE I MEDICINSKE BIOKEMIJE (FARMEBS): Knjiga sažetaka / Bojić, Mirza ; Somborac Bačura, Anita (ur.). Zagreb: Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 36-36

Podaci o odgovornosti

Ciganović, Petar ; Lovrić, Nikolina ; Vujnović, Marina ; Jurić, Marina ; Zovko-Končić, Marijana

hrvatski

Glicerolni ekstrakati sladića s potencijalnom primjenom u kozmetici: optimizacija ekstrakcije, kemijska karakterizacija i biološka aktivnost

Zbog protuupalnog učinka sastavnica korijena sladića uporaba ekstrakata te droge u kozmetičkoj industriji je u porastu, naročito u preparatima za osjetljivu kožu. Cilj rada je izrada ekstrakata korijena sladića koji imaju potencijalnu uporabu u kozmetičkoj industriji. Za tu svrhu korišten je glicerol, netoksično i ekološki prihvatljivo otapalo koje na kožu djeluje i kao humektans. Glicerolna ekstrakcija sladića optimizirana je u svrhu što višeg prinosa potencijalno kozmetički aktivnih sastavnica. Optimizacija je provedena metodom površine odgovora uporabom Box Behnkenovog dizajna, a parametri uzeti u obzir bili su temperatura pri kojoj se ekstrakcija provodila, koncentracija glicerola te omjer droge i otapala. Količina aktivnih sastavnica određena je relevantnim spektrofotometrijskim metodama za ukupne polifenole i flavonoide te tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti za odabrane sastavnice. Antioksidativni učinak ekstrakta sladića određen je spektrofotometrijskim metodama: reakcijom s DPPH slobodnim radikalom te reakcijom s b-karotenom i linolnom kiselinom, dok je protuupalna aktivnost određena reakcijom s ovalbuminom. Uz to, određeno je i djelovanje ekstrakta na inhibiciju tirozinaze, enzima koji značajno utječe na izgled kože sudjelujući u sintezi melanina u epidermi uslijed djelovanja sunčevih zraka. Rezultati ispitivanja ukazali su na značajan antioksidativni i protuupalni učinak glicerolnih ekstrakata sladića, kao i na aktivnost istih u reakciji inhibicije tirozinaze. Optimalni uvjeti za ekstrakciju polifenolnih sastavnica odgovornih za učinak bili su postignuti uporabom 85%-tne otopine glicerola pri temperaturi od 70 °C, pri čemu je omjer droge i otapala iznosio 1, 0 g : 10 mL. Dobiveni rezultati ukazuju na to da glicerol učinkovito otapa polifenolne sastavnice sladića, a priređeni ekstrakti pokazuju niz učinaka koje ih čine potencijalno aktivnim sastavnicama kozmetičkih proizvoda.

sladić, glicerolna ekstrakcija, zelena otapala, antiradikalna aktivnost, inhibicija tirozinaze

nije evidentirano

engleski

Glycerolic licorice extracts with potential application in cosmetics: extraction optimisation, chemical characterisation and biological activity

nije evidentirano

licorice, glycerolic extraction, green solvents, antioxidant activity, tyrosinase inhibition

nije evidentirano

Podaci o prilogu

36-36.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

8. SIMPOZIJ STUDENATA FARMACIJE I MEDICINSKE BIOKEMIJE (FARMEBS): Knjiga sažetaka

Bojić, Mirza ; Somborac Bačura, Anita

Zagreb: Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-8273-01-8

Podaci o skupu

8. simpozij studenata farmacije i medicinske biokemije (FARMEBS 2019)

poster

01.06.2019-01.06.2019

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Farmacija