Glicerolni ekstrakati sladića s potencijalnom primjenom u kozmetici: optimizacija ekstrakcije, kemijska karakterizacija i biološka aktivnost (CROSBI ID 683738)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Ciganović, Petar ; Lovrić, Nikolina ; Vujnović, Marina ; Jurić, Marina ; Zovko-Končić, Marijana
hrvatski
Glicerolni ekstrakati sladića s potencijalnom primjenom u kozmetici: optimizacija ekstrakcije, kemijska karakterizacija i biološka aktivnost
Zbog protuupalnog učinka sastavnica korijena sladića uporaba ekstrakata te droge u kozmetičkoj industriji je u porastu, naročito u preparatima za osjetljivu kožu. Cilj rada je izrada ekstrakata korijena sladića koji imaju potencijalnu uporabu u kozmetičkoj industriji. Za tu svrhu korišten je glicerol, netoksično i ekološki prihvatljivo otapalo koje na kožu djeluje i kao humektans. Glicerolna ekstrakcija sladića optimizirana je u svrhu što višeg prinosa potencijalno kozmetički aktivnih sastavnica. Optimizacija je provedena metodom površine odgovora uporabom Box Behnkenovog dizajna, a parametri uzeti u obzir bili su temperatura pri kojoj se ekstrakcija provodila, koncentracija glicerola te omjer droge i otapala. Količina aktivnih sastavnica određena je relevantnim spektrofotometrijskim metodama za ukupne polifenole i flavonoide te tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti za odabrane sastavnice. Antioksidativni učinak ekstrakta sladića određen je spektrofotometrijskim metodama: reakcijom s DPPH slobodnim radikalom te reakcijom s b-karotenom i linolnom kiselinom, dok je protuupalna aktivnost određena reakcijom s ovalbuminom. Uz to, određeno je i djelovanje ekstrakta na inhibiciju tirozinaze, enzima koji značajno utječe na izgled kože sudjelujući u sintezi melanina u epidermi uslijed djelovanja sunčevih zraka. Rezultati ispitivanja ukazali su na značajan antioksidativni i protuupalni učinak glicerolnih ekstrakata sladića, kao i na aktivnost istih u reakciji inhibicije tirozinaze. Optimalni uvjeti za ekstrakciju polifenolnih sastavnica odgovornih za učinak bili su postignuti uporabom 85%-tne otopine glicerola pri temperaturi od 70 °C, pri čemu je omjer droge i otapala iznosio 1, 0 g : 10 mL. Dobiveni rezultati ukazuju na to da glicerol učinkovito otapa polifenolne sastavnice sladića, a priređeni ekstrakti pokazuju niz učinaka koje ih čine potencijalno aktivnim sastavnicama kozmetičkih proizvoda.
sladić, glicerolna ekstrakcija, zelena otapala, antiradikalna aktivnost, inhibicija tirozinaze
nije evidentirano
engleski
Glycerolic licorice extracts with potential application in cosmetics: extraction optimisation, chemical characterisation and biological activity
nije evidentirano
licorice, glycerolic extraction, green solvents, antioxidant activity, tyrosinase inhibition
nije evidentirano
Podaci o prilogu
36-36.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
8. SIMPOZIJ STUDENATA FARMACIJE I MEDICINSKE BIOKEMIJE (FARMEBS): Knjiga sažetaka
Bojić, Mirza ; Somborac Bačura, Anita
Zagreb: Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-8273-01-8
Podaci o skupu
8. simpozij studenata farmacije i medicinske biokemije (FARMEBS 2019)
poster
01.06.2019-01.06.2019
Zagreb, Hrvatska