Određivanje soli u kobasicama s područja Slavonije i Istre (CROSBI ID 430959)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Križanac, Valentina
Vahčić, Nada
hrvatski
Određivanje soli u kobasicama s područja Slavonije i Istre
Cilj ovog rada bio je analizirati udio kuhinjske soli (NaCl) u kobasicama podrijetlom s dva hrvatska proizvodna područja: Slavonije i Istre. Kuhinjska sol ili natrijev klorid jedan je od najzastupljenijih spojeva na Zemlji, neophodan za rad ljudskog organizma. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča dnevni unos do 5g kuhinjske soli, dok je u brojnim zemljama svijeta unos višestruko veći od preporučenog predstavljajući time globalni javnozdravstveni problem. Glavni izvori natrijeva klorida u hrani su pekarski proizvodi, a slijede mesni i mliječni proizvodi te dosoljavanje prilikom pripreme i konzumiranja hrane. Udio kuhinjske soli u kobasicama utvrđen je metodom po Mohru kojom se određuju ioni Cl⁻ i Br⁻ korištenjem standardne otopine AgNO₃ u neutralnom mediju. Rezultati istraživanja potvrđuju da kobasice predstavljaju značajan izvor soli te da stoga, u cilju očuvanja ljudskog zdravlja, trebaju biti umjereno zastupljeni u ljudskoj prehrani.
natrijev klorid ; kobasice ; kuhinjska sol
nije evidentirano
engleski
Determination of salt in sauseges from Slavonia and Istria
nije evidentirano
salt ; sauseges ; sodium chloride
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
09.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb