Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje soli u kobasicama s područja Slavonije i Istre (CROSBI ID 430959)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Križanac, Valentina Određivanje soli u kobasicama s područja Slavonije i Istre / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Križanac, Valentina

Vahčić, Nada

hrvatski

Određivanje soli u kobasicama s područja Slavonije i Istre

Cilj ovog rada bio je analizirati udio kuhinjske soli (NaCl) u kobasicama podrijetlom s dva hrvatska proizvodna područja: Slavonije i Istre. Kuhinjska sol ili natrijev klorid jedan je od najzastupljenijih spojeva na Zemlji, neophodan za rad ljudskog organizma. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča dnevni unos do 5g kuhinjske soli, dok je u brojnim zemljama svijeta unos višestruko veći od preporučenog predstavljajući time globalni javnozdravstveni problem. Glavni izvori natrijeva klorida u hrani su pekarski proizvodi, a slijede mesni i mliječni proizvodi te dosoljavanje prilikom pripreme i konzumiranja hrane. Udio kuhinjske soli u kobasicama utvrđen je metodom po Mohru kojom se određuju ioni Cl⁻ i Br⁻ korištenjem standardne otopine AgNO₃ u neutralnom mediju. Rezultati istraživanja potvrđuju da kobasice predstavljaju značajan izvor soli te da stoga, u cilju očuvanja ljudskog zdravlja, trebaju biti umjereno zastupljeni u ljudskoj prehrani.

natrijev klorid ; kobasice ; kuhinjska sol

nije evidentirano

engleski

Determination of salt in sauseges from Slavonia and Istria

nije evidentirano

salt ; sauseges ; sodium chloride

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

09.07.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija