Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1031534

Povezanost ekonomskog pritiska iz perspektive roditelja i djece sa dobrobiti djece


Merkaš, Marina
Povezanost ekonomskog pritiska iz perspektive roditelja i djece sa dobrobiti djece // Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin (2019) (znanstveni, prihvaćen)


Naslov
Povezanost ekonomskog pritiska iz perspektive roditelja i djece sa dobrobiti djece
(The relationship of children's and parents’ experience of economic pressure with children's well-being)

Autori
Merkaš, Marina

Vrsta, podvrsta
Radovi u časopisima, znanstveni

Izvornik
Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin (2019)

Status rada
Prihvaćen

Ključne riječi
Ekonomski pritisak ; obitelji ; adolescencija ; dobrobit ; longitudinalno istraživanje
(Economic pressure ; family ; adolescence ; well-being ; longitudinal research)

Sažetak
Svrha rada je ispitati povezanost dječjeg i roditeljskog doživljaja ekonomskog pritiska sa dobrobiti djece. U radu se empirijski provjerava u kojoj mjeri dječji doživljaj ekonomskog pritiska zajedno s roditeljskim doživljajem ekonomskog pritiska, uz kontrolu prihoda obitelji i obrazovanja roditelja, izravno pridonosi objašnjenju razine nade, samopoštovanja i zadovoljstva životom djece. Sudionici istraživanja bili su djeca i njihova oba roditelji koji su sudjelovali u kratkotrajnom longitudinalnom istraživanju s dvije točke mjerenja u okviru znanstvenog projekta „Rad roditelja, ekonomske teškoća obitelji i dobrobit roditelja i djece“. Djeca su procijenila ekonomski pritisak koji obitelj doživljava uslijed ekonomskih teškoća u prvom mjerenju te svoju razinu nade, samopoštovanja i zadovoljstva životom u drugom mjerenju. U prvom mjerenju, roditelji su procijenili ekonomskih pritisak koji osjećaju zbog uštede na troškovima za dijete te dali informacije o prihodu obitelji i svojem stupnju obrazovanja. Rezultati su pokazali da su dječji i roditeljski doživljaj ekonomskog pritiska značajno i pozitivno povezani te da su dječji i roditeljski doživljaj ekonomskog pritiska u prvom mjerenju značajno i negativno povezani s nadom, samopoštovanjem i zadovoljstvom životom djece u drugom mjerenju. Tri provedene regresijske analize, uz kontrolu prihoda obitelji i stupnja obrazovanja roditelja, pokazale su da je dječji doživljaj ekonomskog pritiska značajan i negativan prediktor nade, samopoštovanja i zadovoljstva životom u djece, dok se roditeljski doživljaj ekonomskog pritiska pokazao kao značajan i negativan prediktor zadovoljstva životom djece. Općenito, rezultati pokazuju da je doživljaj većeg ekonomskog pritiska u djece i roditelja povezan s nižom razinom dobrobiti djece u adolescenciji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija

Napomena
Rad je izrađen na temelju podataka prikupljenih u znanstvenom projektu „Rad roditelja, ekonomske teškoće obitelji i dobrobit roditelja i djece“ (HKS-2016-3) Hrvatskog katoličkog sveučilišta.POVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Marina Merkaš, (291981)