Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1031450

Povezanost očeva zadovoljstva i percepcije obitelji sa sudjelovanjem u obiteljskom životu i prosocijalnim ponašanjem adolescenata


Merkaš, Marina
Povezanost očeva zadovoljstva i percepcije obitelji sa sudjelovanjem u obiteljskom životu i prosocijalnim ponašanjem adolescenata // Društvena istraživanja : časopis za opća društvena pitanja (2019) (znanstveni, prihvaćen)


Naslov
Povezanost očeva zadovoljstva i percepcije obitelji sa sudjelovanjem u obiteljskom životu i prosocijalnim ponašanjem adolescenata
(Association of fathers' satisfaction and perception of family with participation in family life and prosocial behavior of adolescents)

Autori
Merkaš, Marina

Vrsta, podvrsta
Radovi u časopisima, znanstveni

Izvornik
Društvena istraživanja : časopis za opća društvena pitanja (2019)

Status rada
Prihvaćen

Ključne riječi
Očevi, adolescenti, obitelj, prosocijalno ponašanje, obiteljsko funkcioniranje
(Fathers, adolescents, family, prosocial behavior, family functioning)

Sažetak
Svrha rada bila je ispitati da li se očev doživljaj obitelji prenosi na ponašanje adolescenta u obitelji i potom preljeva na društveno poželjna ponašanja adolescenta. U radu se ispitalo kako očeva procjena obiteljskog funkcioniranja i očevo zadovoljstvo obitelji izravno i neizravno, putem sudjelovanja adolescenta u obiteljskom životu, pridonose prosocijalnom ponašanju adolescenta. Uzorak čini 178 djece i njihovi očevi koji su sudjelovali u istraživanju s dvije točke mjerenja. Djeca su procijenila svoje prosocijalno ponašanje i sudjelovanje u obiteljskom životu u drugom mjerenju, a očevi obiteljsko funkcioniranje i zadovoljstvo obitelji u prvom mjerenju. Rezultati su pokazali kako je pozitivna percepcija obiteljskog funkcioniranja i više zadovoljstvo obiteljskim životom očeva povezano s izraženijim prosocijalnim ponašanjem i većim sudjelovanjem u obiteljskom životu adolescenata. Očev pozitivniji doživljaj obitelji pridonosi višoj razini sudjelovanja adolescenata u obiteljskom životu, što zatim pridonosi izraženijem prosocijalnom ponašanju adolescenata. Rezultati potvrđuju postojanje značajnog, neizravnog doprinosa obitelji ponašanju adolescenata te potvrđuju hipoteze o prijenosu i prelijevanju emocija i ponašanja u obiteljskom i drugim sustavima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Marina Merkaš, (291981)

Časopis indeksira:


  • Current Contents Connect (CCC)
  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Social Science Citation Index (SSCI)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus