Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1031424

PROGRAM OPLEMENJIVANJA SOJE POLJOPRIVREDNOG INSTITUTA OSIJEK – DIO EUROPSKE PLATFORME PROIZVODNJE BJELANČEVINA BILJNOG PORIJEKLA


Sudarić, Aleksandra; Matoša Kočar, Maja; Duvnjak, Tomislav; Andrić, Luka; Zdunić, Zvonimir
PROGRAM OPLEMENJIVANJA SOJE POLJOPRIVREDNOG INSTITUTA OSIJEK – DIO EUROPSKE PLATFORME PROIZVODNJE BJELANČEVINA BILJNOG PORIJEKLA // Zbornik sažetaka 12. međunarodnog kongresa Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Matotan, Zdravko (ur.).
Umag, Hrvatska: Hrvatsko agronomsko društvo, 2019. str. 64-65 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
PROGRAM OPLEMENJIVANJA SOJE POLJOPRIVREDNOG INSTITUTA OSIJEK – DIO EUROPSKE PLATFORME PROIZVODNJE BJELANČEVINA BILJNOG PORIJEKLA
(SOYBEAN BREEDING PROGRAM AT THE AGRICULTURAL INSTITUTE OSIJEK – A PART OF THE EUROPEAN VEGETABLE PROTEIN PRODUCTION PLATFORM)

Autori
Sudarić, Aleksandra ; Matoša Kočar, Maja ; Duvnjak, Tomislav ; Andrić, Luka ; Zdunić, Zvonimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik sažetaka 12. međunarodnog kongresa Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Matotan, Zdravko - : Hrvatsko agronomsko društvo, 2019, 64-65

Skup
12. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo

Mjesto i datum
Umag, Hrvatska, 6. - 8. 11. 2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Soja, oplemenjivanje, bez GMO, Dunav Soja, zalihe bjelančevina
(Soybean, breeding, GMO-free, Donau Soja, protein stock)

Sažetak
Poljoprivredni institut Osijek ima dugu tradiciju u oplemenjivanju i sjemenarstvu soje sa ciljem stvaranja i održavanja sorti soje visokih agronomskih vrijednosti koje nisu genetski modificirane. Globalni trend okolišno prihvatljive proizvodnje visokokvalitetne hrane određuje i nove smjernice u oplemenjivanju soje u Institutu k stvaranju sorti visokog genetskog potencijala u biološkoj nitrofiksaciji te sorti visokih parametara kakvoće zrna za funkcionalnu hranu. Poljoprivredni institut Osijek prepoznaje značaj proizvodnje soje u europskim okvirima te kroz svoj sustav znanstvenog kapaciteta, proizvodno-komercijalnog kapaciteta i sustav društvene odgovornosti doprinosi promociji, razvoju i unaprijeđenju proizvodnje genetski nemodificirane soje te izgradnji sigurne zalihe soje kao udjela u europskoj platformi bjelančevina biljnog porijekla. Inicijativa na izgradnji platforme za opskrbu Europe sojom koja nije genetski modificirana (2010.), osnivanje međunarodnog Udruženja Dunav Soja (2012.), povećani interes i potražnja za hranom koja nije genetski modificirana rezultirali su Deklaracijom Dunav Soja (2013.). Poljoprivredni institut Osijek sudjeluje u aktivnostima Udruženja Dunav Soja od 2012. godine na dvije razine: znanstvenoj i stručnoj (radionice za agronome i proizvođače, manifestacije Dunav Soja Dan polja u zemlji i inozemstvu). Cilj aktivnosti Udruženja je promocija, unaprijeđenje i proširivanje proizvodnje genetski nemodificirane soje kao sirovine za proizvodnju visokokvalitetnih bez GMO proizvoda za ishranu životinja i prehranu ljudi u europskim okvirima. OS sortiment soje, kao vlastita tržišna uspješna inovacija naš je odgovor i doprinos ostvarenju ekonomskih i društvenih benefita kroz održivu proizvodnju soje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA