Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1031352

ULOGA KOLIČINE VREMENA I BROJA PRIJATELJA NA INTERNETU U PROBLEMATIČNOJ UPOTREBI INTERNETA I DRUŠTVENIH MREŽA


Rakošec, Željko; Šincek, Daniela
ULOGA KOLIČINE VREMENA I BROJA PRIJATELJA NA INTERNETU U PROBLEMATIČNOJ UPOTREBI INTERNETA I DRUŠTVENIH MREŽA // 27. godišnja konferencija hrvatskih psihologa "Psihologija i digitalni svijet" Knjiga sažetaka / Šincek, Daniela ; Rudolfi, Nelija ; Penezić, Zvjezdan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko psihološko društvo, 2019. str. 81-81 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
ULOGA KOLIČINE VREMENA I BROJA PRIJATELJA NA INTERNETU U PROBLEMATIČNOJ UPOTREBI INTERNETA I DRUŠTVENIH MREŽA
(The Role of the Time and Number of Friends on the Internet in the Problematic use of Internet and Social Networks)

Autori
Rakošec, Željko ; Šincek, Daniela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
27. godišnja konferencija hrvatskih psihologa "Psihologija i digitalni svijet" Knjiga sažetaka / Šincek, Daniela ; Rudolfi, Nelija ; Penezić, Zvjezdan - Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo, 2019, 81-81

ISBN
978-953-55079-9-4

Skup
27. godišnja konferencija hrvatskih psihologa "Psihologija i digitalni svijet"

Mjesto i datum
Osijek, 6.-9. 11. 2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Problematična upotreba interneta, problematična upotreba društvenih mreža, Facebook intenzitet, vrijeme, prijatelji
(Problematic us of the internet, problematic use of social networks, Facebook intensity, time, friends)

Sažetak
Problematična upotreba interneta može se podijeliti na generaliziranu i specifičnu problematičnu upotrebu interneta. Potonja je usmjerena na problematičnu upotrebu pojedinih sadržaja na internetu, poput društvenih mreža. Generalizirana problematična upotreba interneta određena je komunikacijskim okruženjem na internetu. Cilj rada je provjeriti razlikuju li se oni koji provode više od 4 sata na internetu/društvenim mrežama dnevno po izraženosti simptoma problematične upotrebe interneta/društvenih mreža te postoji li povezanost broja prijatelja na internetu/društvenim mrežama sa problematičnom upotrebom društvenih mreža. Provedeno je istraživanje putem interneta u kojem je sudjelovala 631 osoba (270 muškaraca) s rasponom dobi od 18 do 81 godine i prosjekom od 37, 56 godina. Sudionici su ispunili Skalu generalizirane problematične upotrebe interneta, Bergensku skalu ovisnosti o društvenim mrežama, Višedimenzionalna Facebook skala intenziteta te subskale Online prijateljstvo i Facebook prijateljstvo iz Skale upotrebe i stavova prema medijima i tehnologiji i pitanja o trajanju korištenja interneta i društvenih mreža tijekom dana. Sudionici su u tim pitanjima mogli odabrati 6 razina trajanja dnevnog korištenja interneta (od manje od jednog do više od 8 sati) i 5 razina dnevnog korištenja društvenih mreža (od manje od jednog sata do više od 6 sati). Sudionici su podijeljeni na one koji internet/društvene mreže koriste manje ili više od 4 sata dnevno. Rezultati ukazuju da sudionici koji provode više od 4 sata dnevno na internetu postižu značajno veće rezultate na svim subskalama koje prate simptome problematične upotrebe interneta od onih koji provode manje od 4 sata na internetu. Sudionici koji provode više od 4 sata na društvenim mrežama su postigli veći rezultat na skali koja prati problematičnu upotrebu društvenih mreža te intenzivnije korištenje Facebooka od onih koji su na društvenim mrežama manje od 4 sata. Indikatori broja prijatelja koje poznaju (isključivo) preko interneta i Facebooka su povezani s problematičnom upotrebom društvenih mreža (r od .217 do .390). S intenzivnijim korištenjem Facebooka su bila povezana prva tri indikatora broja prijatelja (r od .152 do .305), dok broj Facebook prijatelja koje osobno poznaju nije bila povezana s intenzitetom korištenja Facebooka. Podaci ukazuju da i količina vremena koju osoba procjenjuje da provodi na internetu i društvenim mrežama, kao i broj prijatelja koji su vezani uz internet značajno ukazuje na one koji su u riziku od problematičnije upotrebe interneta i društvenih mreža. Već i ovako jednostavne mjere mogu indicirati na osobe koje doživljavaju probleme s upotrebom interneta i društvenih mreža.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanosti, PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Daniela Šincek, (284590)