Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Značaj i uloga senzorskih ocjenjivanja u procjeni kvalitete mliječnih proizvoda (CROSBI ID 683330)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Antunac, Neven ; Mikulec, Nataša ; Horvat Kesić, Iva ; Zamberlin, Šimun ; Špoljarić, Jasminka Značaj i uloga senzorskih ocjenjivanja u procjeni kvalitete mliječnih proizvoda // Laboratory competence 2019 Kompetentnost laboratorija 2019 / Grgec Bermanec, Lovorka (ur.). Zagreb: CROLAB - Hrvatski laboratoriji, 2019. str. 28-29

Podaci o odgovornosti

Antunac, Neven ; Mikulec, Nataša ; Horvat Kesić, Iva ; Zamberlin, Šimun ; Špoljarić, Jasminka

hrvatski

Značaj i uloga senzorskih ocjenjivanja u procjeni kvalitete mliječnih proizvoda

Senzorika je relativno mlada znanstvena disciplina što se može zaključiti na osnovu povijesnog pregleda važnijih događaja (izdavanje publikacija i ISO normi, razvoj i primjena analitičkih metoda, ocjenjivanje senzorske kvalitete proizvoda itd).Ljudi svoja osjetila koriste za procjenu kvalitete hrane tisućama godina. U procjeni ukupne kvalitete prehrambenih pa tako i mliječnih proizvoda, senzorske analize imaju značajnu ulogu. Na osnovu senzorskih svojstava: vanjskog izgleda, boje, mirisa, okusa i teksture a u manjoj mjeri i dodira, može se zaključiti je li neka hrana dobra (jestiva) ili nije za konzumaciju (toksična). Za zapažanje senzorskih svojstava proizvoda potrebni su osjetilni organi a svaki od njih putem centralnog živčanog sustava prenosi informacije za određeni raspon podražaja u mozak, u kojem se interpretira dolazeća informacija u percepciju, koja rezultira odgovorom od strane pojedinca. Cilj rada je ukazati na značaj i ulogu senzorskih ocjenjivanja mliječnih proizvoda. Na primjeru senzorske ocjene sira, istaknuti će se svi važniji propisani zahtjevi o kojima treba voditi računa, od pripreme uzoraka, uređenja laboratorijskog prostora, odabira ocjenjivača, potrebnog pribora i opreme.

senzorska kvaliteta ; senzorsko ocjenjivanje ; laboratorij ; sir

nije evidentirano

engleski

Significance and role of sensory evaluations in the quality assessment of the dairy products

nije evidentirano

Sensory quality ; sensory evaluation ; laboratory, cheese

nije evidentirano

Podaci o prilogu

28-29.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Grgec Bermanec, Lovorka

Zagreb: CROLAB - Hrvatski laboratoriji

978-953-7329-23-5

Podaci o skupu

15. međunarodna konferencija Kompetentnost laboratorija 2019

predavanje

06.11.2019-09.11.2019

Cavtat, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)