Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikrobiološki status tradicionalnih sireva sa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (CROSBI ID 683309)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Kiš, Maja ; Furmeg, Sanja ; Jaki Tkalec, Vesna ; Sokolović, Jadranka ; Cvetnić, Željko Mikrobiološki status tradicionalnih sireva sa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava // Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, J. ; Šubarić, D. ; Jašić, M. (ur.). Osijek, 2019. str. 97-97

Podaci o odgovornosti

Kiš, Maja ; Furmeg, Sanja ; Jaki Tkalec, Vesna ; Sokolović, Jadranka ; Cvetnić, Željko

hrvatski

Mikrobiološki status tradicionalnih sireva sa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

Proizvodnja autohtonih sireva na seoskim domaćinstvima u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, uz sve značajniji interes potrošača za domaćim proizvedenim sirom. Kiseljak i svježi (meki) sir autohtoni su proizvodi koji se tradicionalno proizvode na području sjeverozapadne Hrvatske. Nepasterizirano mlijeko, kao osnovna sirovina za njihovu proizvodnju, idealan je supstrat za rast i razmnožavanje brojnih mikroorganizama koji potom mogu uzrokovati mikrobiološku kontaminaciju sira. Cilj ovog rada bilo je istraživanje mikrobiološke kakvoće uzoraka tradicionalnih sireva od nepasteriziranog kravljeg mlijeka koji se prodaju na tržnicama sjeverozapadne Hrvatske, a proizvedeni su na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Mikrobiološka analiza provedena je u skladu s odredbama Vodiča za mikrobiološke kriterije za hranu (2011.) na sljedeće parametre: Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Escherichia coli, Staphylococcus aureus, kvasce i plijesni. Rezultati su pokazali kako od ukupno 40 analiziranih uzoraka, 32.50 % (13 uzoraka) nije zadovoljilo kriterije mikrobiološke ispravnosti zbog povećanog broja E. coli, S. aureus, kvasaca i plijesni. Kontaminacija bakterijama Salmonella spp. i L. monocytogenes nije utvrđena ni u jednom uzorku.

svježi sir ; sir kiseljak ; mikrobiološka kontaminacija ; sigurnost hrane

nije evidentirano

engleski

Microbiological status of traditional cheeses produced on family farms

nije evidentirano

fresh cheese ; pickled cheese ; microbiological contamination ; food safety

nije evidentirano

Podaci o prilogu

97-97.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH

Babić, J. ; Šubarić, D. ; Jašić, M.

Osijek:

978-953-7005-66-5

2232-9536

Podaci o skupu

12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health

poster

24.10.2019-25.10.2019

Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija