Mikrobiološki status tradicionalnih sireva sa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (CROSBI ID 683309)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Kiš, Maja ; Furmeg, Sanja ; Jaki Tkalec, Vesna ; Sokolović, Jadranka ; Cvetnić, Željko
hrvatski
Mikrobiološki status tradicionalnih sireva sa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava
Proizvodnja autohtonih sireva na seoskim domaćinstvima u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, uz sve značajniji interes potrošača za domaćim proizvedenim sirom. Kiseljak i svježi (meki) sir autohtoni su proizvodi koji se tradicionalno proizvode na području sjeverozapadne Hrvatske. Nepasterizirano mlijeko, kao osnovna sirovina za njihovu proizvodnju, idealan je supstrat za rast i razmnožavanje brojnih mikroorganizama koji potom mogu uzrokovati mikrobiološku kontaminaciju sira. Cilj ovog rada bilo je istraživanje mikrobiološke kakvoće uzoraka tradicionalnih sireva od nepasteriziranog kravljeg mlijeka koji se prodaju na tržnicama sjeverozapadne Hrvatske, a proizvedeni su na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Mikrobiološka analiza provedena je u skladu s odredbama Vodiča za mikrobiološke kriterije za hranu (2011.) na sljedeće parametre: Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Escherichia coli, Staphylococcus aureus, kvasce i plijesni. Rezultati su pokazali kako od ukupno 40 analiziranih uzoraka, 32.50 % (13 uzoraka) nije zadovoljilo kriterije mikrobiološke ispravnosti zbog povećanog broja E. coli, S. aureus, kvasaca i plijesni. Kontaminacija bakterijama Salmonella spp. i L. monocytogenes nije utvrđena ni u jednom uzorku.
svježi sir ; sir kiseljak ; mikrobiološka kontaminacija ; sigurnost hrane
nije evidentirano
engleski
Microbiological status of traditional cheeses produced on family farms
nije evidentirano
fresh cheese ; pickled cheese ; microbiological contamination ; food safety
nije evidentirano
Podaci o prilogu
97-97.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH
Babić, J. ; Šubarić, D. ; Jašić, M.
Osijek:
978-953-7005-66-5
2232-9536
Podaci o skupu
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health
poster
24.10.2019-25.10.2019
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina