Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1030929

Mikrobiološki status tradicionalnih sireva sa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava


Kiš, Maja; Furmeg, Sanja; Jaki Tkalec, Vesna; Sokolović, Jadranka; Cvetnić, Željko
Mikrobiološki status tradicionalnih sireva sa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava // Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, J. ; Šubarić, D. ; Jašić, M. (ur.).
Osijek, 2019. str. 97-97 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1030929 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološki status tradicionalnih sireva sa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava
(Microbiological status of traditional cheeses produced on family farms)

Autori
Kiš, Maja ; Furmeg, Sanja ; Jaki Tkalec, Vesna ; Sokolović, Jadranka ; Cvetnić, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, J. ; Šubarić, D. ; Jašić, M. - Osijek, 2019, 97-97

ISBN
978-953-7005-66-5

Skup
12th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 24-25.10.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
svježi sir ; sir kiseljak ; mikrobiološka kontaminacija ; sigurnost hrane
(fresh cheese ; pickled cheese ; microbiological contamination ; food safety)

Sažetak
Proizvodnja autohtonih sireva na seoskim domaćinstvima u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, uz sve značajniji interes potrošača za domaćim proizvedenim sirom. Kiseljak i svježi (meki) sir autohtoni su proizvodi koji se tradicionalno proizvode na području sjeverozapadne Hrvatske. Nepasterizirano mlijeko, kao osnovna sirovina za njihovu proizvodnju, idealan je supstrat za rast i razmnožavanje brojnih mikroorganizama koji potom mogu uzrokovati mikrobiološku kontaminaciju sira. Cilj ovog rada bilo je istraživanje mikrobiološke kakvoće uzoraka tradicionalnih sireva od nepasteriziranog kravljeg mlijeka koji se prodaju na tržnicama sjeverozapadne Hrvatske, a proizvedeni su na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Mikrobiološka analiza provedena je u skladu s odredbama Vodiča za mikrobiološke kriterije za hranu (2011.) na sljedeće parametre: Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Escherichia coli, Staphylococcus aureus, kvasce i plijesni. Rezultati su pokazali kako od ukupno 40 analiziranih uzoraka, 32.50 % (13 uzoraka) nije zadovoljilo kriterije mikrobiološke ispravnosti zbog povećanog broja E. coli, S. aureus, kvasaca i plijesni. Kontaminacija bakterijama Salmonella spp. i L. monocytogenes nije utvrđena ni u jednom uzorku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Kiš (autor)

Avatar Url Željko Cvetnić (autor)

Avatar Url Vesna Jaki Tkalec (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Kiš, Maja; Furmeg, Sanja; Jaki Tkalec, Vesna; Sokolović, Jadranka; Cvetnić, Željko
Mikrobiološki status tradicionalnih sireva sa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava // Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, J. ; Šubarić, D. ; Jašić, M. (ur.).
Osijek, 2019. str. 97-97 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Kiš, M., Furmeg, S., Jaki Tkalec, V., Sokolović, J. & Cvetnić, Ž. (2019) Mikrobiološki status tradicionalnih sireva sa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. U: Babić, J., Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH.
@article{article, year = {2019}, pages = {97-97}, keywords = {svje\v{z}i sir, sir kiseljak, mikrobiolo\v{s}ka kontaminacija, sigurnost hrane}, isbn = {978-953-7005-66-5}, title = {Mikrobiolo\v{s}ki status tradicionalnih sireva sa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava}, keyword = {svje\v{z}i sir, sir kiseljak, mikrobiolo\v{s}ka kontaminacija, sigurnost hrane}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, year = {2019}, pages = {97-97}, keywords = {fresh cheese, pickled cheese, microbiological contamination, food safety}, isbn = {978-953-7005-66-5}, title = {Microbiological status of traditional cheeses produced on family farms}, keyword = {fresh cheese, pickled cheese, microbiological contamination, food safety}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font