Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Migracija nanopunila iz poli(3-hidroksibutirat)/montmorilonitnih kompozita (CROSBI ID 683291)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Perinović Jozić, Sanja ; Mihovilović, Ana ; Andričić, Branka Migracija nanopunila iz poli(3-hidroksibutirat)/montmorilonitnih kompozita // VII. hrvatski simpozij o kemiji i tehnologiji makromolekula – Eko-dizajn za kružno gospodarstvo. Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2019. str. 34-34

Podaci o odgovornosti

Perinović Jozić, Sanja ; Mihovilović, Ana ; Andričić, Branka

hrvatski

Migracija nanopunila iz poli(3-hidroksibutirat)/montmorilonitnih kompozita

Poli(3-hidroksibutirat) (PHB) je biopolimer mikrobnog porijekla. Po kemijskom strukturi pripada skupini alifatskih poliestera te ima široku primjenu kod izrade vrećica, boca, folija itd. Polimerima, pa tako i PHB-u, često se dodaju sintetski ili prirodni anorganski ili organski materijali s ciljem poboljšavanja svojstva ili samo smanjenja troškova proizvodnje. Uporaba nanočestica odnosno nanopunila ima značajnu ulogu u poboljšavanju barijernih svojstava polimernih materijala. Najčešće korištena nanopunila su pločasta slojevita silikatna punila [1]. Velika prednost im je što su uglavnom prirodnog porijekla, a najpoznatiji je montmorilonit (Na+-MMT, MMT). Cilj ovog rada bio je pripremiti kompozite PHB/MMT na laboratorijskoj preši uz zagrijavanje te odrediti utjecaj simulanata hrane na migraciju nanopunila, zbog njegovog mogućeg utjecaja na ljudsko zdravlje. Kao simulanti hrane upotrijebljeni su destilirana voda, 3 %-tna otopina octene kiseline i 15 %-tna otopina etanola. Općenito, migracija nanopunila još uvijek nije dobro istražena, a naročito je važna kod ambalaže prehrambenih proizvoda. Postoje različite metode za kvantificiranje procesa migracije, a u ovom radu jedan od ciljeva bilo je pronalaženje nove metode. Migracija MMT-a, kao i njegova koncentracija, određivala se analizom otopina simulanata hrane nakon migracije pomoću spektroskopije u ultraljubičastom i vidljivom (UV/Vis) spektralnom području. Suspenzije različitih koncentracija MMT-a u simulantima hrane pokazuju apsorpcijski maksimum oko 242 nm te porast apsorbancije s povećanjem koncentracije MMT-a. Faktori korelacije baždarnih pravaca su iznad 0, 96. Intenzitet uočenih apsorpcijskih vrpci otopina simulanata hrane nakon migracije povećava se s povećanjem udjela MMT-a u kompozitima izloženim simulantima hrane. Nove apsorpcijske vrpce na UV/Vis spektrima uzoraka otopina simulanata hrane nakon provedene migracije mogu biti odraz interakcija komponenata kompozita sa simulantima hrane, a produkt tih interakcija apsorbira u istraživanom spektralnom području ili pomiče apsorpcijsko područje MMT-a. Potrebne su daljnje analize. Diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom (DSC) uočena je promjena toplinskih svojstava PHB-a u kompozitima pod utjecajem simulanata hrane.

poli(3-hidroksibutirat) ; montmorilonit ; simulanti hrane ; migracija ; UV-Vis spektroskopija ; toplinska svojstva

nije evidentirano

engleski

Migration of the nanofiller from poly(3-hydroxybutyrate)/montmorillonite composites

nije evidentirano

poly(3-hydroxybutyrate) ; montmorillonite ; food simulants ; migration ; UV-Vis spectroscopy ; thermal properties

nije evidentirano

Podaci o prilogu

34-34.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

VII. hrvatski simpozij o kemiji i tehnologiji makromolekula – Eko-dizajn za kružno gospodarstvo

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

978-953-6894-70-3

Podaci o skupu

VII. hrvatski simpozij o kemiji i tehnologiji makromolekula: Eko-dizajn za kružno gospodarstvo

poster

27.09.2019-27.09.2019

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo