Prehrambene navike i stavovi o prehrani učenika četvrtih razreda osnovnih škola grada Varaždina (CROSBI ID 683234)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kokot, Karmen ; Kenjerić, Daniela
hrvatski
Prehrambene navike i stavovi o prehrani učenika četvrtih razreda osnovnih škola grada Varaždina
Prehrambene navike stečene u dječjoj dobi najčešće ostaju nepromijenjene i u odrasloj dobi te su važan čimbenik dobrog zdravlja kroz cijeli život. Cilj istraživanja bio je ispitati prehrambene navike i stavove o prehrani učenika četvrtih razreda varaždinskih osnovnih škola, te provjeriti njihovo znanje o pravilnoj prehrani. U istraživanju je sudjelovalo 78 djevojčica i 85 dječaka s prebivalištem u gradu Varaždinu. Istraživanje je provedeno ispunjavanjem anonimnog upitnika, prilagođenog uzrastu, u trajanju od 15 do 20 minuta, u sklopu edukativnih radionica održanih od veljače do svibnja 2018. godine. Rezultati su pokazai da 60, 3 % dječaka i 58, 8 % djevojčica ima 4-5 obroka dnevno, voće više puta na dan jede 65, 4 % dječaka i 67, 1 % djevojčica. Topli kuhani obrok zastupljen je svakodnevno kod 59, 0 % dječaka i 72, 9 % djevojčica. Prehrambene navike uglavnom su zadovoljavajuće, osim konzumacije zajutraka koji redovito ima samo 33, 3 % dječaka i 51, 8 % djevojčica te učestale konzumacije slatkiša kod dječaka (48, 7 % svakodnevno). I djevojčice i dječaci imaju dobro znanje o pravilnoj prehrani što je rezultat kontinuiranih edukacija. Sveukupno gledano prehrambene navike djevojčica bolje su nego dječaka, iako većina djevojčica smatra da bi mogla poboljšati svoje prehrambene navike, za razliku od dječaka koji uglavnom smatraju da imaju dobre prehrambene navike, što pokazuje veću spoznajnu zrelost djevojčica u toj dobi.
učenici četvrtih razreda ; prehrambene navike ; stavovi o prehrani ; znanje o prehrani
nije evidentirano
engleski
Dietary habits and attitudes towards nutrition of fourth grade primary school pupils in the city of Varaždin
nije evidentirano
fourth grade pupils ; dietary habits ; attitudes towards nutrition ; nutrition knowledge
nije evidentirano
Podaci o prilogu
19-19.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA
Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli
978-953-7005-66-5
Podaci o skupu
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health
poster
24.10.2019-25.10.2019
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina