Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1030575

KLINIČKI ZNAČAJNE INTERAKCIJE HRANE I LIJEKOVA


Omanović Kolarić, Tea; Ninčević, Vjera; Kuna, Lucija; Kizivat, Tomislav; Včev, Aleksandar; Smolić, Martina
KLINIČKI ZNAČAJNE INTERAKCIJE HRANE I LIJEKOVA // Knjiga sažetaka s 12.međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA
Osijek, Hrvatska, 2019. str. 75-75 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1030575 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
KLINIČKI ZNAČAJNE INTERAKCIJE HRANE I LIJEKOVA
(CLINICALLY IMPORTANT FOOD-DRUG INTERACTIONS)

Autori
Omanović Kolarić, Tea ; Ninčević, Vjera ; Kuna, Lucija ; Kizivat, Tomislav ; Včev, Aleksandar ; Smolić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka s 12.međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / - , 2019, 75-75

Skup
Hranom do zdravlja – 12. međunarodni znanstveno- stručni skup

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 24-25.10.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
hrana, lijekovi, interakcije, nuspojave
(food, drugs, interactions, side effects)

Sažetak
Hrana koju konzumiramo gotovo svakodnevno ima potencijal ulaska u interakciju s različitim lijekovima. Kao posljedica tih interakcija može se dogoditi sljedeće: smanjenje ili potpuno sprječavanje učinkovitosti lijeka, pretjerana učinkovitost-toksičnost lijeka, pogoršanje nuspojava lijekova ili izazivanje novih nuspojava. Među hranom koja se češće konzumira, a ulazi u interakcije s lijekovima izdvajaju se: sir, maslac, mlijeko, vitaminom K bogata hrana (kelj, špinat, kupus), kalijem bogata hrana (banane, avokado, rajčica), kofeinski napitci, sok od grejpa itd. Interakcija hrane s lijekovima mogu biti farmakokinetske (interferiranje s apsorpcijom, distribucijom, metabolizmom ili eliminacijom lijeka), farmakodinamske interakcije (sinergistički aditivni ili antagonistički učinak) i kombinirane. Značajne interakcije u praksi su one na razini metabolizma lijekova, i to prvenstveno djelovanjem hrane na sustav enzima citokrom P450 u jetri. Induciranjem tih enzima (npr. Gospina trava) povećava se metabolizam lijekova koji su supstrati tih enzima, te smanjuje koncentracija, a time i učinkovitost lijekova. Obrnuto, inhibiranjem enzima (npr. sok od grejpa) povećava se koncetracija lijeka, što može dovesti do nastanka toksičnosti i nuspojava određenog lijeka. Svjesnost i poznavanje ovih interakcija važno je za liječnike kako bi bili u mogućnosti spriječiti nastanak nuspojava. Također, bitno je da se i sami pacijenti informiraju o hrani i biljnim pripravcima koje konzumiraju, te o tome pravodobno obavijeste liječnika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Osijek,
Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Osijek

Citiraj ovu publikaciju

Omanović Kolarić, Tea; Ninčević, Vjera; Kuna, Lucija; Kizivat, Tomislav; Včev, Aleksandar; Smolić, Martina
KLINIČKI ZNAČAJNE INTERAKCIJE HRANE I LIJEKOVA // Knjiga sažetaka s 12.međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA
Osijek, Hrvatska, 2019. str. 75-75 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Omanović Kolarić, T., Ninčević, V., Kuna, L., Kizivat, T., Včev, A. & Smolić, M. (2019) KLINIČKI ZNAČAJNE INTERAKCIJE HRANE I LIJEKOVA. U: Knjiga sažetaka s 12.međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA.
@article{article, year = {2019}, pages = {75-75}, keywords = {food, drugs, interactions, side effects}, title = {CLINICALLY IMPORTANT FOOD-DRUG INTERACTIONS}, keyword = {food, drugs, interactions, side effects}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }