Tradicija proizvodnje i kakvoća crnih vina općine Postira, vinogorja Brač (CROSBI ID 270479)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Buljević, Nina ; Jeromel, Ana
hrvatski
Tradicija proizvodnje i kakvoća crnih vina općine Postira, vinogorja Brač
Jedna od najstarijih kultiviranih biljaka, vinova loza, od pamtivijeka je prisutna u Dalmaciji pa tako i na otoku Braču gdje prvi nalazi o njenom uzgoju datiraju iz rimskog doba. Danas se loza na otoku, uz nekoliko većih proizvođača i zadruga na južnoj strani, uglavnom uzgaja na manjim površinama za potrebe domaćinstava, a u uzgoju prevladavaju autohtone sorte ´Plavac mali´, ´Pošip ´ i ´Vugava´. Cilj ovog rada bio je uz literaturni pregled uvjeta i tradicije proizvodnje vina, odrediti kemijski sastav i kakvoću crnih vina berbe 2018. s područja općine Postira, proizvedenih od autohtonih sorata ´Plavac mali´, ´Babić´, ´Tribidrag´ i ´Ninčuša´ te internacionalnih sorata ´Merlot´ i ´Syrah´. Uz osnovni fizikalno-kemijski sastav, analizirane su koncentracije ukupnih fenola i antocijana te senzorna svojstva- vanjski izgled, miris i okus vina jedanaest proizvođača. Osnovnom fizikalno- kemijskom analizom utvrđene su koncentracije alkohola, ekstrakta i pepela svojstvene crnim vinima južnih vinogorja, a svi uzorci bili su u kategoriji polusuhih vina. Koncentracije ukupnih fenolnih spojeva bile su u rasponu 1813-3628 mgL-1 a ukupnih antocijana 97-318 mgL-1. Senzorna analiza vina potvrdila je intenzivnu obojenost vina kod svih uzoraka uz velike razlike u kakvoći okusa i mirisa.
crno vino, otok Brač, ´Plavac mali´, fenolni spojevi, senzorna svojstva
nije evidentirano
engleski
Tradition of winemaking and quality of red wines from Postira, wine-growing hill Brač
nije evidentirano
red wine, Plavac mali, Island of Brač, phenolic compounds, sensory properties
nije evidentirano