Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 103047

Pojam stvaranja u 'Raspravi o bitima' Hermana Dalmatina


Ćubelić, Alojz
Pojam stvaranja u 'Raspravi o bitima' Hermana Dalmatina // Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine, 55-56 (2001), 5-15 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Pojam stvaranja u 'Raspravi o bitima' Hermana Dalmatina
(The Concept of Creation in Hermanus Dalmata's 'Treatise on Essences')

Autori
Ćubelić, Alojz

Izvornik
Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine (0350-2791) 55-56 (2001); 5-15

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Herman Dalmatin; biti; stvaranje; Chartres
(Hermanus Dalmata; essences; creation; Chartres)

Sažetak
Jedan od izdanaka slavne škole u Chartresu iz XII stoljeća je i naš Herman Dalmatin. Od njegovih različitih intelektualnih interesa izabrali smo temu koja je zaokupljala ne samo njegov duh već i duh svih komentatora i učitelja iz Chartresa. Problem stvaranja je vrlo zahtjevan jer je zamršeno shvatiti u potpunosti djelatnost Boga Stvoritelja i njegov odnos sa svijetom stvorenja. Hermanov pristup na temelju tekstova koje smo letimično pregledali se pokazuje kao primjer autonomnog mislitelja koji obrađuje probleme u novom duhu oslanjajući se prirodno na autoritete Platona, Boetija, Aristotela i druge. Dok je Antika općenito shvaćala stvaranje kao uređivanje polazeći od prvotnog kaosa kojem se nisu tražili uzroci Herman smjelo izlaže da postoji samo jedan svemogući Stvoritelj, prapočetni uzrok i množitelj svemira. Na taj način dodaje ono što nedostaje Platonovom Demijurgu da bude Stvoritelj u kršćanskom smislu i kuša racionalno iznijeti ono u što kršćani vjeruju, naime, da je Bog in principio stvorio nebo i zemlju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
203005

Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Alojz Ćubelić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Ćubelić, Alojz
Pojam stvaranja u 'Raspravi o bitima' Hermana Dalmatina // Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine, 55-56 (2001), 5-15 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Ćubelić, A. (2001) Pojam stvaranja u 'Raspravi o bitima' Hermana Dalmatina. Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine, 55-56, 5-15.
@article{article, author = {\'{C}ubeli\'{c}, A.}, year = {2001}, pages = {5-15}, keywords = {Hermanus Dalmata, essences, creation, Chartres}, journal = {Prilozi za istra\v{z}ivanje hrvatske filozofske ba\v{s}tine}, volume = {55-56}, issn = {0350-2791}, title = {The Concept of Creation in Hermanus Dalmata and \#39;s and \#39;Treatise on Essences and \#39;}, keyword = {Hermanus Dalmata, essences, creation, Chartres} }