Procjena izloženosti živi iz ribe populacije odraslih u RH (CROSBI ID 683187)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Hengl, Brigita ; Stražanac, Danijela
hrvatski
Procjena izloženosti živi iz ribe populacije odraslih u RH
Živa je kemijski element koji ovisno o kemijskom obliku, količini unosa, duljini i načinu izloženosti može imati za posljedicu štetni utjecaj na zdravlje konzumenata svih dobnih skupina. Iako je njezin unos moguć iz više izvora, značajnim se smatra onaj putem konzumacije ribe. Nasuprot tome, riba je korisna namirnica, bogat izvor proteina animalnog podrijetla, koja pozitivno utječe na zdravstveno stanje. Poželjno je stoga utvrditi dobru ravnotežu za unos ribe, kako bi korist od njezinog unosa bila veća od štetnog djelovanja žive. Konzumacija ribe razlikuje se od države do države, a nerijetko se uočavaju razlike i unutar regija iste zemlje. Na temelju višegodišnjih rezultata monitoringa žive u ribi i prehrambenih navika stanovništva Republike Hrvatske, napravljena je procjena izloženosti ovom kontaminantu. Prilikom izrade procjene izloženosti, uočene su razlike u kvantiteti podataka monitoringa žive i prehrambenih navika, te su napravljene dvije procjene: procjena izloženosti pojedinoj vrsti ribe i procjena izloženosti ribama svrstanim u grupe (bijela, plava, riječna riba i proizvodi, školjke, glavonošci i rakovi). U obje procjene korišten je deterministički pristup, metodologija niže, srednje i više granice kontaminacije, te scenarij s prosječnim i visokim vrijednostima kontaminacija (za dvije grupe riba koje najviše doprinose izloženosti). Dobiveni rezultati za obje procjene ukazuju kako prosječna izloženost živi iz ribe stanovništva u Hrvatskoj, iznosi 0, 296 i 0, 363 µg/kg/t.m., dok izloženost na 95. percentilu iznosi 1, 288 i 1, 585 µg/kg/t.m., te je niža od vrijednosti podnošljivog tjednog unosa (eng. Tolerable weekly intake -TWI) koji za ukupnu živu iznosi 1, 6 µg/kg/t.m..
živa, ribe, procjena izloženosti konzumenata
nije evidentirano
engleski
Exposure assessment of mercury from fish for adult population in Croatia
nije evidentirano
mercury, fish, consumers exposure assessment
nije evidentirano
Podaci o prilogu
34-35.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka/ Book of Abstraccts: 3. hrvatska konferencija o procjeni rizika porijeklom iz hrane uz obilježavanja Svjetskog dana hrane 2019./3rd Croatian Food Safety Risk Assessmnet Conference and marking the World Food Day 2019
Osijek: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
978-953-55680-9-4
Podaci o skupu
3. hrvatska konferencija o procjeni rizika porijeklom iz hrane uz obilježavanja Svjetskog dana hrane 2019. = 3rd Croatian Food Safety Risk Assessmnet Conference and marking the World Food Day 2019
pozvano predavanje
16.10.2019-17.10.2019
Osijek, Hrvatska