Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena izloženosti živi iz ribe populacije odraslih u RH (CROSBI ID 683187)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Hengl, Brigita ; Stražanac, Danijela Procjena izloženosti živi iz ribe populacije odraslih u RH // Knjiga sažetaka/ Book of Abstraccts: 3. hrvatska konferencija o procjeni rizika porijeklom iz hrane uz obilježavanja Svjetskog dana hrane 2019./3rd Croatian Food Safety Risk Assessmnet Conference and marking the World Food Day 2019. Osijek: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, 2019. str. 34-35

Podaci o odgovornosti

Hengl, Brigita ; Stražanac, Danijela

hrvatski

Procjena izloženosti živi iz ribe populacije odraslih u RH

Živa je kemijski element koji ovisno o kemijskom obliku, količini unosa, duljini i načinu izloženosti može imati za posljedicu štetni utjecaj na zdravlje konzumenata svih dobnih skupina. Iako je njezin unos moguć iz više izvora, značajnim se smatra onaj putem konzumacije ribe. Nasuprot tome, riba je korisna namirnica, bogat izvor proteina animalnog podrijetla, koja pozitivno utječe na zdravstveno stanje. Poželjno je stoga utvrditi dobru ravnotežu za unos ribe, kako bi korist od njezinog unosa bila veća od štetnog djelovanja žive. Konzumacija ribe razlikuje se od države do države, a nerijetko se uočavaju razlike i unutar regija iste zemlje. Na temelju višegodišnjih rezultata monitoringa žive u ribi i prehrambenih navika stanovništva Republike Hrvatske, napravljena je procjena izloženosti ovom kontaminantu. Prilikom izrade procjene izloženosti, uočene su razlike u kvantiteti podataka monitoringa žive i prehrambenih navika, te su napravljene dvije procjene: procjena izloženosti pojedinoj vrsti ribe i procjena izloženosti ribama svrstanim u grupe (bijela, plava, riječna riba i proizvodi, školjke, glavonošci i rakovi). U obje procjene korišten je deterministički pristup, metodologija niže, srednje i više granice kontaminacije, te scenarij s prosječnim i visokim vrijednostima kontaminacija (za dvije grupe riba koje najviše doprinose izloženosti). Dobiveni rezultati za obje procjene ukazuju kako prosječna izloženost živi iz ribe stanovništva u Hrvatskoj, iznosi 0, 296 i 0, 363 µg/kg/t.m., dok izloženost na 95. percentilu iznosi 1, 288 i 1, 585 µg/kg/t.m., te je niža od vrijednosti podnošljivog tjednog unosa (eng. Tolerable weekly intake -TWI) koji za ukupnu živu iznosi 1, 6 µg/kg/t.m..

živa, ribe, procjena izloženosti konzumenata

nije evidentirano

engleski

Exposure assessment of mercury from fish for adult population in Croatia

nije evidentirano

mercury, fish, consumers exposure assessment

nije evidentirano

Podaci o prilogu

34-35.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka/ Book of Abstraccts: 3. hrvatska konferencija o procjeni rizika porijeklom iz hrane uz obilježavanja Svjetskog dana hrane 2019./3rd Croatian Food Safety Risk Assessmnet Conference and marking the World Food Day 2019

Osijek: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

978-953-55680-9-4

Podaci o skupu

3. hrvatska konferencija o procjeni rizika porijeklom iz hrane uz obilježavanja Svjetskog dana hrane 2019. = 3rd Croatian Food Safety Risk Assessmnet Conference and marking the World Food Day 2019

pozvano predavanje

16.10.2019-17.10.2019

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Povezane osobe




Trošak objave rada u otvorenom pristupu

APC

nije evidentirano