Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1030304

UTJECAJ PRIMJENE NATO STANDARDA NA RAZVOJ HRVATSKOG GOSPODARSTVA


Mišević, Petar; Lazibat, Tonći; Jurčević, Josip
UTJECAJ PRIMJENE NATO STANDARDA NA RAZVOJ HRVATSKOG GOSPODARSTVA // Poslovna izvrsnost : znanstveni časopis za promicanje kulture kvalitete i poslovne izvrsnosti, 6 (2012), 1; 97-113 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
UTJECAJ PRIMJENE NATO STANDARDA NA RAZVOJ HRVATSKOG GOSPODARSTVA

Autori
Mišević, Petar ; Lazibat, Tonći ; Jurčević, Josip

Izvornik
Poslovna izvrsnost : znanstveni časopis za promicanje kulture kvalitete i poslovne izvrsnosti (1846-3355) 6 (2012), 1; 97-113

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
STANAG ; NATO ; kvaliteta ; sigurnost ; nacionalno gospodarstvo ; Hrvatska

Sažetak
Vrha ovog rada je ispitati utjecaj pristupanja NATO savezu i primjene NATO standarda na razvoj nacionalnog gospodarstva. Osim toga, prikazana je i usporedba NATO standarda za kvalitetu i ISO 9001 standarda i njihova važnost za gospodarstvo neke zemlje. Utjecaj pristupanja NATO savezu i primjene NATO standarda na gospodarsku situaciju države očituje se putem direktnih i indirektnih utjecaja. Direktne koristi uključuju smanjenje iznosa potrebnog za obranu zemlje, otvaranje novih poslovnih mogućnosti za poslovne subjekte i vojnu industriju zemlje pristupnice, sudjelovanje znanstvenika i eksperata u projektima NATO-a čime se razvijaju kompetencije i spoznaje o najnovijim tehnologijama. Indirektne koristi uključuju provedene reforme nužne za ulazak u Savez koje će rezultirati izgradnjom boljeg poslovnog okruženja za domaće i strane poslovne partnere, rizici na razini države su smanjeni što utječe na smanjenje kamatnih stopa i povećanje domaćih i inozemnih investicija i posljedično na razvoj i rast cjelokupnog gospodarstva. U ovom radu analizirani su ekonomski pokazatelji temeljem kojih se mogu ocijeniti utjecaji ulaska u NATO savez na gospodarsku situaciju. Iako u radu nisu prikazani svi pokazatelji utjecaja, te su izostavljeni neki od činitelja, moguće je izvesti zaključak da ulazak u NATO savez i primjena NATO standarda vodi ka poboljšanju gospodarske situacije zemlje pristupnice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija

Časopis indeksira:


  • EconLit