Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Vrednovanje veganskih jelovnika korištenih u dječjim vrtićima (CROSBI ID 683133)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Tušek, Kristina ; Bečić, Ivana ; Gajdoš Kljusurić, Jasenka Vrednovanje veganskih jelovnika korištenih u dječjim vrtićima // Paediatria Croatica / Šešo-Šimić, Đurđica ; Španović, Đurđa ; Kostinčer-Pojić, Andrea (ur.). Zagreb: Klinika za dječje bolesti, 2019. str. 69-70

Podaci o odgovornosti

Tušek, Kristina ; Bečić, Ivana ; Gajdoš Kljusurić, Jasenka

hrvatski

Vrednovanje veganskih jelovnika korištenih u dječjim vrtićima

Cilj:Veganstvo predstavlja način prehrane u kojem se ne unosi meso, mlijeko, jaja ili bilo kakva hrana životinjskog podrijetla, unose se samo namirnice biljnoga podrijetla. Zbog isključivanja namirnica životinjskog podrijetla, u veganstvu su mogući deficiti izvjesnih nutrinata posebice vitamina B12, vitamina D, esencijalnih masnih kiselina, kalcija i željeza. Obavezno je zbog toga u prehranu uvesti različite kombinacije mahunarki i žitarica te soju, konoplju i njihove prerađevine jer se tako unose esencijalne aminokiseline, odnosno proteini. One u pravilu zamjenjuju namirnice koje su izvor proteina, poput mesa, ribe, jaja i mlijeka. Bitne su i alge iz kojih dobivamo omega-3 masne kiseline i razne oligoelemente koji mogu biti korisni, a služe kao zamjena za ribu. Kako je prehrana neizostavni dio u postizanju pravilnog rasta i razvoja te očuvanja dobrog zdravlja i prevenciju bolesti, postavlja se pitanje koliko je alternativna prehrana kao što je veganstvo primjerena za djecu. Stoga je cilj ovog rada procjena i vrednovanje veganskih jelovnika u vrtićima u svrhu dobivanja informacije o njihovom energetskom i nutritivnom doprinosu. Metode: Analizirana su dva tjedna jelovnika s veganskom ponudom, za djecu dobi 4-6 godina. Prva tjedna ponuda odnosila se na sezonu jesen/zima, a druga na proljeće/ljeto. Dnevni jelovnik se sastoji od doručka, ručka te dvije užine, jedne prijepodnevne i jedne poslijepodnevne. U izračunu energetske i nutritivne ponude je korištena hrvatska baza o kemijskom sastavu namirnica, a za analizu usklađenosti ponude korištene su preporuke za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću. Rezultati: Dobiveni rezultati pokazuju da prosječna energetska vrijednost doručka iznosi E = 468, 9 ± 62, 3 kcal, ručka E = 374, 5 ± 142, 7 kcal te užina E = 49, 2 ± 56, 5, što je ukupno u danu manje od preporučenog energetskog unosa koji u vrtiću treba zadovoljiti 80% od dnevne energetske ponude(Ed), koja iznosi1600 kcal, od čega 10% od Ed čini svaka užina, 25% od Ed bi trebao doprinijeti doručak te 35 % ručak. Rezultati također pokazuju deficit vitamina B2 od približno 24 %, deficit vitamina B3 od približno 21 % te deficit kalcija od približno 49 %. S druge pak strane analiza jelovnika pokazuje na upitan unos natrija koji je utvrđen u suvišku, približno 69 % više od preporuka, što je rezultat konzumacije veće količine kruha. Zaključak: Iz navedenog se zaključuje da je temelj provođenja alternativne prehrane u vrtićima edukacija osoblja kao i roditelja, jer nestručno planiranje jelovnika može imati negativne posljedice na rast i razvoj djece.

veganski jelovnik, dječji vrtić, vrednovanje

nije evidentirano

engleski

Evaluation of vegan menus used in kindergartens

nije evidentirano

vegan menus, kindergarten, evaluation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

69-70.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Šešo-Šimić, Đurđica ; Španović, Đurđa ; Kostinčer-Pojić, Andrea

Zagreb: Klinika za dječje bolesti

1330-724x

Podaci o skupu

Kongres dječjeg zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem

poster

01.01.2019-01.01.2019

NP Plitvička jezera, Hrvatska

Povezanost rada

Nutricionizam