Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Izloženost odrasle populacije u RH akrilamidu iz hrane (CROSBI ID 683115)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Danijela Stražanac ; Pleadin, Jelka ; Miloš, Sanja ; Hengl, Brigita ; Medić, Helga ; Bošnir, Jasna ; Klapec, Tomislav ; Dimitrov, Nino ; Gross- Bošković, Andrea Izloženost odrasle populacije u RH akrilamidu iz hrane // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 95-95

Podaci o odgovornosti

Danijela Stražanac ; Pleadin, Jelka ; Miloš, Sanja ; Hengl, Brigita ; Medić, Helga ; Bošnir, Jasna ; Klapec, Tomislav ; Dimitrov, Nino ; Gross- Bošković, Andrea

hrvatski

Izloženost odrasle populacije u RH akrilamidu iz hrane

Akrilamid nastaje kao prirodni nusproizvod prilikom pečenja ili prženja hrane, spajanjem bjelančevina i šećera pod utjecajem visoke temperature u novu molekulu, pri čemu nastaju pigmenti i aromatične tvari (tamna boja i specifičan okus pečenih proizvoda, hrskavost). U hranu koja najviše doprinosi unosu akrilamida ubrajaju se proizvodi od krumpira, kava te pekarski i ostali proizvodi od žitarica. Zbog male molekularne mase, akrilamid se brzo i lako apsorbira u crijevima te se putem krvožilnog sustava distribuira po organizmu. Zbog svega navedenog, količina akrilamida u hrani treba biti što je niže moguća. Za procjenu izloženosti koristili su se podaci monitoringa hrane za tri godine (2014. – 2016.) te podaci o potrošnji hrane u Hrvatskoj dobiveni iz istraživanja koje je provela Hrvatska agencija za hranu tijekom 2011. i 2012. godine. Kako je akrilamid kontaminant koji ima kancerogen i genotoksičan učinak, koristio se MOE pristup (eng. margin of exposure) pri kojem se uzela u obzir vrijednost kronične izloženosti odrasle populacije RH. Uzimajući u obzir dobivene rezultate može se zaključiti kako se zabrinutost zbog unosa akrilamida ne može isključiti, te da ukupnoj izloženosti unosu akrilamida najviše doprinosi pomfrit (23, 94 %), turska kava (13, 95 %), kruh i peciva (12, 83 %), čips (12, 28 %), keksi (10, 74 %), grickalice (8, 98 %) te žitarice (5, 18 %).

akrilamid ; hrana ; MOE ; izloženost ; rizik

nije evidentirano

engleski

Exposure of adult population in Croatia to acrylamide

nije evidentirano

akrilamid ; hrana ; MOE ; izloženost ; rizik

nije evidentirano

Podaci o prilogu

95-95.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA

Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli

978-953-7005-66-5

Podaci o skupu

12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health

poster

24.10.2019-25.10.2019

Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija