Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Plijesni s površine tradicionalnih fermentiranih kobasica proizvedenih na području Slavonije (CROSBI ID 683114)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Perković, Irena ; Kovačević, Dragan ; Zadravec, Manuela ; Agičić, Marija ; Škrivanko, Mario ; Pleadin, Jelka Plijesni s površine tradicionalnih fermentiranih kobasica proizvedenih na području Slavonije // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnom znanstveno- stručnom skupu HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 105-105

Podaci o odgovornosti

Perković, Irena ; Kovačević, Dragan ; Zadravec, Manuela ; Agičić, Marija ; Škrivanko, Mario ; Pleadin, Jelka

hrvatski

Plijesni s površine tradicionalnih fermentiranih kobasica proizvedenih na području Slavonije

Slavonski kulen i Slavonska kobasica trajne su fermentirane kobasice koje se proizvode tradicionalnim tehnološkim postupcima te predstavljaju najprepoznatljivije prehrambene brandove istočne Hrvatske. Tehnološki parametri tipični za fermentaciju i zrenje u tradicionalnim komorama za zrenje pogoduju rastu plijesni na površini ovih proizvoda. Površinska plijesan ima pozitivnu tehnološku ulogu tijekom zrenja, osobito radi sprječavanja površinskog isušivanja proizvoda, ali s druge strane uzrokuje neugodan miris i okus te može producirati mikotoksine. Cilj ovog rada bio je tradicionalnom i molekularnom metodom identificirati vrste plijesni koje spontano obrastaju površinu Slavonskog kulena (n=30) i Slavonske kobasice (n=15) podrijetlom s različitih mikrolokaliteta s područja Slavonije te odrediti dominantni rod i vrstu plijesni za pojedinu tradicionalnu fermentiranu kobasicu. Ukupno je na oba proizvoda identificirano 18 različitih vrsta plijesni, među kojima je dominirao rod Penicillium. Osim 11 Penicillium vrsta, izolirane su po dvije vrste iz roda Mucor i Aspergillus te po jedna vrsta iz rodova Alternaria, Cladosporium i Eurotium. Na uzorcima Slavonskog kulena dominantna vrsta plijesni bila je Penicillium commune, dok je na uzorcima Slavonske kobasice Penicillium polonicum. Na obje vrste kobasica identificirane su i plijesni Penicillium verrucosum i Aspergillus flavus koje predstavljaju moguće producente izrazito toksičnih mikotoksina, okratoksina A i aflatoksina B1.

plijesni ; slavonski kulen ; slavonska kobasica ; PCR ; mikotoksini

nije evidentirano

engleski

Moulds on the surface of traditional fermented sausages produced in Slavonia region

nije evidentirano

plijesni ; slavonski kulen ; slavonska kobasica ; PCR ; mikotoksini

nije evidentirano

Podaci o prilogu

105-105.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli

978-953-7005-66-5

Podaci o skupu

12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health

poster

24.10.2019-25.10.2019

Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Biotehnologija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija