Efekti suplementacije gvanidinske octene kiseline (CROSBI ID 683012)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Perić, Ivan ; Lazarević, Marko ; Benić, Jure
hrvatski
Efekti suplementacije gvanidinske octene kiseline
Kreatin je organski spoj koji sudjeluje u opskrbi mišića energijom, on kao takav proizvodi se u bubrezima, jetri i gušterači biosintezom glicina, arginina i metionina. Čovjekov organizam je u stanju na dnevnoj bazi proizvesti oko 2 g kreatina, što zasigurno nisu dovoljne količine za osobe koje žele postići veći nivo svojih funkcionalnih sposobnosti, naročito motoričkih, poput snage i brzine. Iako postoje mnogi dokazi o pozitivnim učincima kreatinske suplementacije na poboljšanje sposobnosti kod sportaša, pojedina istraživanja pokazuju da egzogena primjena kreatina inhibira endogenu biosintezu gvanidinske octene kiseline koja je prirodni prekursor kreatinu. Također, pokazalo se da egzogena konzumacija gvanidinske octene kiseline osim svojih biokemijskih indikatora u većoj mjeri podiže razinu seruma kreatina i kreatinina. Suplementacija gvanidinskom octenom kiselinom ipak pokazuje nekompletan biokemijski proces pretvorbe u kreatin zbog povišene razine gvanidiske octene kiseline izlučene iz organizma putem urina. Osim navedenih saznanja, postoje indicije da gvanidinska octena kiselina potiče lučenje inzulina, djeluje na povećanje razine gama-aminomaslačne kiseline koja djeluje i kao neurotransmiter, zadužena je za inhibiciju organizma, naročito u stresnim situacijama, te je pokazala ogroman potencijal za poboljšanje sposobnosti izazivajući pojačano prirodno lučenje hormona rasta koji može reducirati postotak masti i povećati mišićnu masu.
kreatin ; suplementacija ; gvanidinska octena kiselina
nije evidentirano
engleski
Supplementation effects of guanidinoactetic acid
nije evidentirano
creatin ; supplementation ; guanidinoactetic acid
nije evidentirano
Podaci o prilogu
15-15.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Book of abstracts- 9 th International Scientific and Professional Conference With Food to Health
Šubarić, Drago ; Jakšić, Midhat
Osijek : Tuzla: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno tehnološki fakultet u Osijeku i Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli
978-953-7005-41-2
Podaci o skupu
9th International Scientific and Professional Conference With Food to Health
predavanje
13.10.2016-13.10.2016
Osijek, Hrvatska