Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1029505

Nezastarijevanje ratnog profiterstva u raljama načela zakonitosti, pravednosti i učinkovitosti


Cvitanović, Leo; Derenčinović, Davor; Dragičević Prtenjača, Marta
Nezastarijevanje ratnog profiterstva u raljama načela zakonitosti, pravednosti i učinkovitosti // Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu, 69 (2019), 4; 459-486 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Nezastarijevanje ratnog profiterstva u raljama načela zakonitosti, pravednosti i učinkovitosti
(Exemption from the statute of limitations for war profiteering in the ‘jaws’ of the principles of legality, justice, and efficiency)

Autori
Cvitanović, Leo ; Derenčinović, Davor ; Dragičević Prtenjača, Marta

Izvornik
Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu (0350-2058) 69 (2019), 4; 459-486

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Ratno profiterstvo ; pretvorba i privatizacija ; zastara ; nezastarijevanje ; načelo zakonitosti ; načelo pravednosti ; načelo učinkovitosti
(War profiteering ; privatization ; statute of limitations ; exemption from the statute of limitations, principle of legality ; principle of justice ; principle of efficiency)

Sažetak
Promjenama Ustava Republike Hrvatske iz 2010. godine, kojima je, među ostalim, u hrvatski ustavnopravni i kaznenopravni poredak uvedeno nezastarijevanje kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela počinjenih u procesu pretvorbe i privatizacije te donošenjem Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije kao implementacijskog propisa 2011. godine, potaknute su brojne polemike u hrvatskoj stručnoj javnosti o tome zadire li se tim promjenama, koje su bez presedana ne samo u hrvatskom već i u komparativnom pravu, u temeljna načela kaznenog prava i jesu li one u skladu s načelom vladavine prava. Proponenti tih promjena isticali su kako je njihova svrha bila ispravljanje nepravdi do kojih je dovelo neprocesuiranje ratnog profiterstva u tranzicijskom razdoblju (u radu se termin “ratno profiterstvo” koristi kao generički za kaznena djela koja ne zastarijevaju na temelju članka 31. stavka 4. Ustava Republike Hrvatske i Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela počinjenih u procesu pretvorbe i privatizacije) i osnaživanje nacionalnog gospodarstva povratom nezakonito stečene imovinske koristi. S druge strane, oponenti, među kojima su i autori ovoga rada, isticali su kako je takav način ispravljanja “tranzicijske nepravde” u svojoj osnovi bio pogrešan, u suprotnosti s brojnim aspektima načela legaliteta, ali i načela efektiviteta, jer je nedvojbeno dokazano da se ovaj model u praksi nije pokazao učinkovitim pa stoga njime nisu ostvareni ambiciozno najavljivani ciljevi tzv. tranzicijske pravednosti. Polazeći od svojih prijašnjih radova o retroaktivnosti zastarijevanja, koja je nespojiva s mješovitom pravnom prirodom zastare kaznenog progona s pretežito materijalnopravnim obilježjima, autori u ovom radu raščlanjuju koncept nezastarijevanja ratnog profiterstva, njegovo značenje, doseg i učinkovitost. Također se bave pitanjem daljnje sudbine koncepta nezastarijevanja ratnog profiterstva i posljedicama koje je taj koncept prouzročio sustavu hrvatskog kaznenog pravosuđa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Scopus
  • HeinOnline