Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Zaštita naziva čepinskog kupusa (CROSBI ID 682897)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Lončarić, Ante ; Babić, Jurislav ; Marček, Tihana ; Hefer, Hrvoje ; Sinković, Karmen ; Miličević, Borislav ; Rašić, Juraj ; Đugum, Jelena et al. Zaštita naziva čepinskog kupusa // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 169-169

Podaci o odgovornosti

Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Lončarić, Ante ; Babić, Jurislav ; Marček, Tihana ; Hefer, Hrvoje ; Sinković, Karmen ; Miličević, Borislav ; Rašić, Juraj ; Đugum, Jelena ; Ačkar, Đurđica

hrvatski

Zaštita naziva čepinskog kupusa

Nazive autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda moguće je u Europskoj uniji zaštititi jednom od oznaka kvalitete: zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI), zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla (ZOZP) ili oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta (TGS). Republika Hrvatska trenutačno ima 23 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji su nazivi zaštićeni jednom od oznaka na razini EU (još 10 naziva proizvoda je u postupku). Među navedena 23 proizvoda nalaze se i Varaždinsko zelje i Ogulinski kiseli kupus/ogulinsko kiselo zelje. Pored navedenih, postoje i druge tradicionalne sorte kupusa po kojima se prepoznaju pojedine regije i koje, zahvaljujući svojim svojstvima imaju sve veću primjenu u uzgoju. Takva je i sorta Čepinski kupus koja se od davnina uzgaja na relativno malom području oko Čepina. Za Čepin i njegove stanovnike vezane su brojne priče i anegdote koje povezuju upravo ovo mjesto s proizvodnjom kupusa kao i koristi koju su stanovnici ovoga mjesta imali od ove kulture. Osim toga, i uvjeti života i aktivnosti ljudi, kao i njihove prehrambene potrebe su takvi da Čepinski kupus ima svoju primjenu u kulinarstvu kao svjež, termički obrađen ili fermentiran, što je posebno značajno, jer je jedna od najpogodnijih sorti za pripravu tradicionalnih jela koja su na ovom području posebno prisutna kao posljedica miješanja različitih kultura i utjecaja različitih kuhinja. Kako bi Čepinski kupus dobio zasluženo mjesto, očuvala i unaprijedila njegova proizvodnja, a potrošači bili sigurni da dobivaju ono što žele pokrenut je postupak zaštite naziva zaštićenom oznakom izvornosti.

autohtoni prehrambeni proizvodi ; zaštita ; Čepinski kupus

nije evidentirano

engleski

Protection of the name Čepin cabbage

nije evidentirano

indigenous food products ; protection ; Čepin cabbage

nije evidentirano

Podaci o prilogu

169-169.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA

Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli

978-953-7005-66-5

2232-9536

Podaci o skupu

12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health

poster

24.10.2019-25.10.2019

Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija