Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Održivost hladno prešanog ulja koštice šljive (CROSBI ID 682895)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Drempetić, Ana-Marija ; Bošnjak, Ivana Održivost hladno prešanog ulja koštice šljive // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 165-165

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Drempetić, Ana-Marija ; Bošnjak, Ivana

hrvatski

Održivost hladno prešanog ulja koštice šljive

Ulje koštice šljive sve češće se koristi u prehrambene i kozmetičke svrhe zbog svojih regenerirajućih i hidratizirajućih svojstava. Postupkom hladnog prešanja iz sjemenke koštice šljive proizvodi se jestivo ulje visoke nutritivne vrijednosti. Ulje je zlatno-žute boje, ima ugodnu voćno bademastu aromu i bogato je oleinskom kiselinom (60 – 80 %), alfa tokoferolom (vitamin E), provitaminom B5 (beta karoten) i beta sitosterolom. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa na promjenu oksidacijske stabilnosti ili održivosti hladno prešanog ulja koštice šljive. Od prirodnih antioksidanasa korišteni su ekstrakt crnog kima, ekstrakt klinčića, ekstrakt ružmarina (tip OxyLess CS), ekstrakt zelenog čaja te eterično ulje primorskog vriska i eterično ulje origana. Određivanje oksidacijske stabilnosti (održivosti) ulja te utjecaj dodatka antioksidansa provedeno je testom ubrzane oksidacije ulja kod temperature 98 °C. Rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem tijekom pet sati testa. Primjenom standardnih metoda u ulju su određeni osnovni parametri kvalitete (peroksidni broj, slobodne masne kiseline). Rezultati ispitivanja pokazuju da eterično ulje primorskog vriska i ekstrakt ružmarina efikasnije štite ulje koštice šljive od oksidacijskog kvarenja.

ulje koštice šljive ; održivost ili oksidacijska stabilnost ; antioksidansi

nije evidentirano

engleski

Shelf life of cold pressed plum kernel oil

nije evidentirano

plum kernel oil ; shelf life or oxidative stability ; antioxidants

nije evidentirano

Podaci o prilogu

165-165.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli

978-953-7005-66-5

2232-9536

Podaci o skupu

12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health

poster

24.10.2019-25.10.2019

Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija