Održivost hladno prešanog ulja koštice šljive (CROSBI ID 682895)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Drempetić, Ana-Marija ; Bošnjak, Ivana
hrvatski
Održivost hladno prešanog ulja koštice šljive
Ulje koštice šljive sve češće se koristi u prehrambene i kozmetičke svrhe zbog svojih regenerirajućih i hidratizirajućih svojstava. Postupkom hladnog prešanja iz sjemenke koštice šljive proizvodi se jestivo ulje visoke nutritivne vrijednosti. Ulje je zlatno-žute boje, ima ugodnu voćno bademastu aromu i bogato je oleinskom kiselinom (60 – 80 %), alfa tokoferolom (vitamin E), provitaminom B5 (beta karoten) i beta sitosterolom. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa na promjenu oksidacijske stabilnosti ili održivosti hladno prešanog ulja koštice šljive. Od prirodnih antioksidanasa korišteni su ekstrakt crnog kima, ekstrakt klinčića, ekstrakt ružmarina (tip OxyLess CS), ekstrakt zelenog čaja te eterično ulje primorskog vriska i eterično ulje origana. Određivanje oksidacijske stabilnosti (održivosti) ulja te utjecaj dodatka antioksidansa provedeno je testom ubrzane oksidacije ulja kod temperature 98 °C. Rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem tijekom pet sati testa. Primjenom standardnih metoda u ulju su određeni osnovni parametri kvalitete (peroksidni broj, slobodne masne kiseline). Rezultati ispitivanja pokazuju da eterično ulje primorskog vriska i ekstrakt ružmarina efikasnije štite ulje koštice šljive od oksidacijskog kvarenja.
ulje koštice šljive ; održivost ili oksidacijska stabilnost ; antioksidansi
nije evidentirano
engleski
Shelf life of cold pressed plum kernel oil
nije evidentirano
plum kernel oil ; shelf life or oxidative stability ; antioxidants
nije evidentirano
Podaci o prilogu
165-165.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli
978-953-7005-66-5
2232-9536
Podaci o skupu
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health
poster
24.10.2019-25.10.2019
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina